Bavorsko pochybuje o zabezpečení nových bloků Temelína

Berlín - Jihočeská jaderná elektrárna Temelín se opět dostala do nepříjemného hledáčku Bavorska. To nyní přišlo s tvrzením, že má velké pochybnosti o rozšíření JETE. Zemské ministerstvo životního prostředí proto během lhůty pro námitky vůči ní, která v Německu vypršela minulý čtvrtek, v Mnichově formálně požádalo kolegy v Praze o další podklady k plánům bezpečnostních schránek, které mají chránit oba chystané bloky. O pochybách bavorských Zelených informoval německý zpravodajský časopis Focus.

Bavorským úřadům není z předložené zprávy o dopadech dostavby Temelína jasné, zda oba bloky mají mít technicky vyhovující ochranná pouzdra. Současně bavorský ministr životního prostředí Markus Söder vyzval svého spolkového kolegu Norberta Röttgena, aby zřetelně hájil zájmy Německa v otázce Temelína.

Možnost prostudovat si odborný posudek k dopadům plánované výstavby české jaderné elektrárny měli obyvatelé a úřady ve spolkových zemích sousedících s Českem, tedy v Bavorsku a Sasku, čas od začátku srpna do konce září, v tomto období měli možnost se k němu případně vyjádřit. Překlad více než šestisetstránkového dokumentu, který konstatuje, že žádné nebezpečí pro životní prostředí nepředstavuje, byl k dispozici na internetu a v obou spolkových zemích na řadě veřejných míst.

Nakonec však zájem o studii nebyl nijak enormní, a to ani v Bavorsku, odkud pochází nejvíce německých odpůrců Temelína. Do budovy tiskové služby tamního ministerstva životního prostředí přišly do posudku nahlédnout tři osoby, na veřejných úřadech v příhraničních regionech tak učinilo 157 lidí a dvě školní třídy. Ministerstvo prý obdrželo písemné námitky od 19 občanů Bavorska a webové stránky s textem studie zaznamenaly během dvou měsíců 2 000 připojení.

Do třicetidenní internetové protestní akce proti rozšíření Temelína v sousedním Rakousku se přitom zapojilo přes 5 000 lidí. V Německu oznámilo, že Praze adresovalo svůj nesouhlas s další stavbou elektrárny, několik tamních ekologických sdružení.

Česká elektrárenská společnost ČEZ hodlá ke dvěma stávajícím blokům Temelína o výkonu zhruba 2 000 megawattů přistavět další dva reaktory o podobném výkonu, které by chtěla uvést do provozu do roku 2020.