Kanada spustila největší solární elektrárnu světa

Vancouver - V kanadské provincii Ontario dnes začala do sítě dodávat elektřinu největší solární elektrárna na světě. Elektrárna nese název Sarnia a její instalovaný výkon činí 80 megawattů. Zařízení bude moci v případě příznivých podmínek dodávat elektřinu 12 800 domácnostem. Podobně jako v České republice pomohly i Sarnii k jejímu prvenství štědré státní subvence.

Firma Enbridge, která je vlastníkem projektu, bude prodávat elektřinu ze Sarnie v rámci 20leté smlouvy Ontarijskému elektrárenskému úřadu. Projekt bude těžit z bohatých subvencí nejen v rámci standardního vládního programu obnovitelných zdrojů, ale i z loňské nabídky provincie Ontario poskytnout provozovatelům vysoké „zelené tarify“. To již přitáhlo do solární energetiky v Ontariu firmy jako Samsung nebo Siemens.

Enbridge koupila loni projekt Sarnia s tehdejším výkonem 20 MW od americké First Solar, která je z hlediska tržní hodnoty největším provozovatelem solárních zařízení na světě a zůstala operátorem projektu. Obě firmy pak rozšířily kapacitu projektu o dalších 60 MW.

Státem nařízené vysoké výkupní ceny solární elektřiny pro odběratele vyvolaly v minulých letech nekontrolovatelný nárůst počtu solárních zařízení na úkor spotřebitelů v některých zemích Evropy, naposledy v České republice. Energetický regulační úřad minulý týden uvedl, že příští rok kvůli tomu cena elektřiny pro domácnosti vzroste o 12 procent a pro firmy o 17 procent.