Makléř Société Générale shledán vinným z miliardové zpronevěry

Paříž - Bývalý makléř banky Société Générale Jérôme Kerviel, který podle obžaloby překročil své pravomoce a zpronevěřil téměř pět miliard eur (zhruba 120 miliard korun) při nepovolených obchodech s cennými papíry, je podle pařížského soudu vinný ve všech bodech obžaloby. Kerviel byl odsouzen ke třem letům vězení nepodmíněně a další dva roky vězení mu soud podmíněně odložil. Prokuratura pro něj původně žádala pětiletý trest. Kerviel se u soudu hájil tím, že o jeho transakcích nadřízení věděli.

Soud rovněž nařídil, aby Kerviel bance Société Générale vrátil 4,9 miliardy eur, o které ji svými nepovolenými obchody připravil. Soud shledal Kerviela vinným ve všech bodech obžaloby. Kervielův právní zástupce Olivier Metzner uvedl, že se proti rozsudku odvolá. „Mám pocit, že Kerviel pyká za celý systém. Banka od něj teď dává ruce pryč a tak to vypadá, že Kerviel je zodpovědný za selhání a krizi celého bankovního systému,“ stěžoval si na rozhodnutí soudu Metzner.

Protistrana je s rozsudkem spokojena, jak dokládá právní zástupce banky Jean Weil: „S rozsudkem jsme spokojeni. Soud nám dal za pravdu, že vedení banky o Kervielových praktikách nic nevědělo.“

Obětní beránek, nebo podvodník?

Pařížský soud dnes vynesl rozsudek a odpověděl tak na otázku, zdali je Jérôme Kerviel obětním beránkem finančních machinací, nebo opravdovým podvodníkem. Podle obžaloby maskoval nepovolené rizikové obchody a způsobil rekordní ztrátu. Sám Kerviel nepopírá, že v letech 2005 až 2008 prováděl rizikové obchody. Přiznává i to, že skutečnou hodnotu investic skrýval za vymyšlenými transakcemi. Odmítá ale hlavní tvrzení žalující banky, že mu operace nikdo neschválil.

Jean Weil, právní zástupce banky

„Pan Kerviel jednal zcela sám a potají. I když se spustily některé varovné systémy, nedokázaly zneužití prostředků odhalit dřív.“

Kerviel svou obhajobu stavěl na tom, že jeho nadřízení věděli, co dělá a že překračuje interní limity. Dokud vydělával, bance to prý nevadilo, až prý nashromáždil vysokou ztrátu, banka jej hodila přes palubu. „Jednal jsem podle zavedené praxe, s tichým souhlasem nadřízených. Mým úkolem bylo vydělat co nejvíc peněz bance. Sebe jsem nikdy neobohacoval,“ brání se Kerviel. Vedení Société Générale ale tuto jeho obhajobu odmítá a Kerviela považuje za lháře.

Případ je mimo jiné ostře sledován také proto, že se v něm utkala největší právnická esa z Paříže. Kervielův právník Metzner už zastupoval celou řadu celebrit, například bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu, bývalého ředitele francouzského koncernu Vivendi Jeana-Marie Messiera i bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina.