Česko by mohlo přijít o miliardy z fondů EU

Praha - Evropská komise varovala Českou republiku, že by mohla přijít o desítky miliard korun z evropských fondů. Podle ní mohou přísun peněz z fondů nepříznivě ovlivnit personální změny na některých ministerstvech. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu a serveru Euro.cz to vyplývá z dopisu, který dnes komise zaslala ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému (VV) a vybraným náměstkům ministerstev školství, financí, vnitra a životního prostředí.

Komise upozorňuje zejména na skutečnost, že personální změny provedené ministrem školství Josefem Dobešem (VV) mohou vést ke zpoždění čerpání peněz z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podle Bruselu je přitom klíčový pro konkurenceschopnost české ekonomiky.

Dobeš nedávno odvolal ředitele sekce pro čerpání peněz z EU Jana Vitulu (TOP 09). Vedl ho k tomu prý rozbor, podle kterého ministerstvo školství čerpá evropské dotace nejpomaleji ze všech českých institucí. Spolu s Vitulou odešly i dvě desítky jeho podřízených. Sám Vitula po svém odchodu varoval, že noví manažeři ministerstva školství absolutně netuší, jak čerpat peníze z fondů EU. 

Podle Bruselu podstatná výměna managementu a dalších pracovníků ale může zvýšit riziko, že Česko o evropské peníze z tohoto programu přijde. Situace v programu Výzkum a vývoj pro inovace je podle Bruselu kvůli krokům ministerstva obzvlášť vážná. Uvedený operační program byl navíc už v minulosti schválen s ročním zpožděním.

Podobné komplikace podle Evropské komise navíc hrozí i na ministerstvu vnitra. Týkat by se to mohlo také ministerstva životního prostředí, pokud by i na něm došlo k rozsáhlým personálním změnám. Podle unijních úředníků by měl být personální stav odpovědných pracovníků spíše posílen, než krácen.