Správa železniční cesty chystá kvůli škrtům masové propouštění

Praha - Správa železniční dopravní cesty propustí k letošnímu 1. prosinci 950 zaměstnanců, což představuje zhruba desetinu současného počtu pracovníků firmy. Správa si od snížení stavů slibuje výraznou úsporu nákladů. V příštím roce by měly díky tomu ty provozní klesnout o více než 10 procent, tedy zhruba o 500 milionů korun. Odbory se k plánovanému propouštění chtějí oficiálně vyjádřit za 14 dnů po jednání podnikového výboru.

„Lidé již dostali výpovědi a v prosinci už u nás nebudou. Propouští se napříč všemi činnostmi, jen z ředitelství odejde 112 lidí,“ upřesnil mluvčí správy Pavel Halla. Původně zvažovala správa propuštění ještě většího počtu lidí, v maximalistické variantě se počítalo z odchodem až 1 200 zaměstnanců. Od tohoto plánu ale nakonec vedení firmy upustilo.

Z 950 propuštěných jich 250 získá odchodné z vládního sociálního programu, který pomáhá lidem v předdůchodovém věku.

Odbory se zatím k propouštění oficiálně nevyjádřily. „Stanovisko budeme mít za 14 dnů, až nám zaměstnavatel k tomu dá podrobné rozbory, odkud ti lidé odejdou,“ uvedl předseda podnikového výboru Odborového sdružení železničářů Adolf Hradílek.

Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSAD) Jaromír Dušek označil propouštění ve správě železniční cesty za hloupost státu. Propuštění zaměstnanci podle Duška nakonec budou pro stát dražší, než kdyby zůstali u státní organizace v pracovním vztahu. Železničáři mají ztížené uplatnění na trhu práce, zvláště v době krize, dodal Dušek.

Šetřit musejí všechny podřízené organizace ministerstva dopravy. Ředitelství silnic a dálnic, Státní fond dopravní infrastruktury a Správa železniční dopravní cesty by měly příští rok ušetřit na provozu dvě miliardy korun. Propouštěním se chce se škrty vyrovnat i Ředitelství silnic a dálnic. Do konce roku ho opustí 200 zaměstnanců z celkového počtu 1 900.