Globální finanční systém zůstává brzdou oživení ekonomiky

Washington - Globální finanční systém zůstává i nadále slabinou ekonomického oživení. Jeho stabilizaci brání evropská dluhová krize a přetrvávající problémy na americkém trhu realit. V dnešní pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond. Rizika, která ohrožují finanční sektor, by se podle něj snížila, kdyby se konečně podařilo očistit systém od špatných aktiv a kdyby vlády zlepšily stav veřejných financí. Na mezinárodním poli by pomohla větší vyjasněnost globální finanční regulace.

„Globální finanční systém zažívá nadále období výrazné nejistoty a zůstává Achillovou patou ekonomického oživení,“ upozornil fond ve zprávě zveřejněné před podzimním zasedáním mezinárodních finančních institucí ve Washingtonu. „Nedávné otřesy na trzích vládních dluhopisů v Evropě upozornily na zvýšenou zranitelnost bank a státních bilancí, která je důsledkem krize,“ dodal.

Jarní reakce politiků na evropskou dluhovou krizi podle fondu omezila rizika, která z finanční krize plynula pro bankovní systémy. Stabilita bankovního sektoru v Evropě však i nadále zůstává ohrožena tržními šoky.

Ve Spojených státech stabilizaci úvěrové kvality bank komplikují obavy z finanční situace domácností a trhu nemovitostí, zejména vzhledem k přetrvávající vysoké nezaměstnanosti. „Opakovaný pokles trhu realit by byl sice z hlediska finanční stability zvládnutelný, mohl by však mít dlouhotrvající dopad na ekonomické oživení,“ konstatoval fond.

Fond mírně snížil svůj odhad objemu globálních odpisů aktiv znehodnocených finanční krizí mezi lety 2007 a 2010 na 2,2 bilionu dolarů (asi 39 bilionů korun). Banky podle fondu již přiznaly více než tři čtvrtiny těchto ztrát, takže zbývá odepsat ještě asi 550 miliard dolarů.