Má Evropa Čínu žádat o nákup dluhopisů, nebo o uvolnění jüanu?

Brusel – Dneškem začíná v Bruselu boj mezi miliardovým obrem z Asie - Čínou - a půlmiliardovým obrem Evropskou unií. Evropa bude Čínu prosit, aby odkupovala evropské dluhopisy, zároveň se ji ale bude snažit přesvědčit o tom, aby něco udělala s podhodnoceným jüanem. To se ale asijskému gigantovi nelíbí. Čínský premiér Wen Ťia-pao dokonce dnes Evropu v Bruselu vyzval, ať s nátlakem přestane. Podle něj se hodnota jüanu bude postupně zvyšovat. Stejný problém už dlouho pálí i Spojené státy americké. Kontrola jüanu totiž zvýhodňuje čínské exportéry.

Čína podle ředitele MMF ohrožuje globální oživení

Dnešní vrcholná schůzka navazuje na summit EU-Asie, který skončil v úterý a který podpořil hlasy, že svět se pohybuje na pokraji měnové války. Právě během něj EU vyzvala Čínu, aby více uvolnila kurz jüanu, jehož uměle držená nízká úroveň citelně zvýhodňuje čínské vývozce. K hlasům proti využívání měn na podporu domácího ekonomického růstu se dnes přidal výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Uvedl, že státy tímto postupem ohrožují globální ekonomické oživení.    

Podle čínského premiéra by ale prudké zhodnocení tamní měny mohlo vést k sociálním bouřím a mohlo by to mít závažné dopady na globální stabilitu. Zdůraznil nicméně, že Peking počítá s reformou směnných mechanismů pro jüan, které by měly vést k postupnému sílení jeho kurzu.

čínský premiér Wen Ťia-pao

„Ano - s reformami hodláme pokročit […] Pokud by v Číně došlo k sociálním a ekonomických turbulencím, pak by to bylo pro svět katastrofou.“

Podobné techniky jako Čína využívala i Česká republika v devadesátých letech. Šlo o transformační trik, jak rychle proniknout na zahraniční trhy. Ekonom Petr Bartoň z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické ale tvrdí, že se na podhodnocený jüan můžeme dívat ze dvou úhlů. Evropa si stěžuje, že ji Čína poškozuje. To ale není úplně pravda. Čína vytváří silnou konkurenci výrobcům, to ano, spotřebitelům to ale prospívá. Pro ně silná pozice Číny znamená levnější zboží.

Tématem dnešních rozhovorů byla také obchodní pravidla. Evropa na Čínu naléhala, aby zabránila krádežím technologií, padělání a diskriminaci zahraničních firem na svém území. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso také připomněl, že obchodní vztahy EU a Číny jsou jedny z nejdůležitějších na světě.

Čína podává Evropě pomocnou ruku

ekonom Petr Bartoň o čínském nákupu řeckých dluhopisů

„Pro současné Řecko to má dobrý vliv v tom, že může zaplatit ten dluh s menšími náklady, protože někdo je ochoten koupit jejich dluhopisy. Samozřejmě do budoucna je to problém, protože to snižuje motivaci Řeků udělat něco s tou svou ekonomikou.“

Evropa ale Čínu potřebuje. Asijský stát totiž ve velkém nakupuje státní dluhopisy. Hodně pomáhá třeba Řecku. Od toho si podle Bartoně slibuje například to, že na něj Evropa nebude tlačit v oblastech, jako je právě úprava jüanu nebo lidská práva. Problémem je však fakt, že všichni tuší, že Čína nákupem dluhopisů Evropě neprokazuje dobrou vůli. Stát nemá co dělat s extrémními přebytky, které souvisejí právě s kurzem jüanu, a dluhopisy by nakupoval i za jiných okolností.

Evropské dluhopisy jsou navíc pro Čínu dobrým byznysem. Pokud například Řecko padne, Čínu to nepoloží, pokud však dluhopisy země Číně splatí, čeká asijský stát velká odměna v podobě vysoké rizikové prémie. Čína si navíc nejspíš také začíná uvědomovat důležitost stabilní Evropy a eura. Se svým nezanedbatelným odbytištěm, tedy Evropskou unií, si chce Čína uchovat dobré vztahy.

Bartoň však zároveň poukázal na zajímavý jev. Tím je regionální protekcionismus. Světový trh se sice neustále pokouší o čím dál větší otevřenost, narůstá například využívání strategických dohod skrze Světovou obchodní organizaci, ve skutečnosti ale na sebe státy uvalují sankce. Jde například o záměr USA trestat Čínu za podhodnocený jüan. To je netarifní překážka.

ekonom Petr Bartoň o čínském nákupu řeckých dluhopisů

„Už v poslecních minimálně dvaceti letech pozorujeme trend v obchodních vztazích, ne nutně globalizační, ale regionalizační. Svět se uzavírá do vnitřních bloků, v rámci nichž se snižují ty bariéry, ale navenek se zvyšují.“

Čína
Zdroj: ČT24