Problémy eurozóny negativně dopadají i na střední a východní Evropu

Moskva - Rozvíjející se ekonomiky střední a východní Evropy jsou reálně ohroženy problémy sužujícími eurozónu, zvláště Řeckem. Zvyšující se nebezpečí pro tyto ekonomiky dnes v rozhovoru pro televizní stanici Reuters Insider zdůraznil hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof. Zemím napojeným na Řecko pak podle Berglofa hrozí zdaleka největší riziko.

Také kvůli problémům v eurozóně se ve většině zemí zastavil příliv kapitálu, upozornil Berglof. Jiná situace však panuje v Polsku a Rusku, kde je naopak příliv nových peněz příliš vysoký. Tato situace vede k riziku nadhodnocení aktiv. Pokles ekonomik hrozí hlavně jihovýchodní Evropě kvůli svému úzkému napojení na Řecko.

hlavní ekonom EBRD Erik Berglof

„Oživení je poměrně křehké a rizika poklesu se kvůli problémům ve vyspělé Evropě zvýšila.“

Podle EBRD v letošním roce stoupne ekonomika zemí střední a východní Evropy o 3,7 procenta. V příštím roce dokonce růst zrychlí na čtyři procent. Loni naopak o 5,5 procenta klesla. Podle posledních údajů je nezaměstnanost v eurozóně  nejvyšší za 12 let a růst mezd je velmi mírný. Maloobchodní tržby pak byly v srpnu zklamáním. Kvůli úsporným opatřením v regionu nevypadá příznivě ani budoucí vývoj výdajů, což se dotkne vývozu z východoevropských zemích, pro které je eurozóna hlavním obchodním partnerem.

Podle Berglofa se region jako celek musí vyrovnat s nižším přílivem přímých zahraničních investic, i když naopak některé země trápí opačný problém: „Pokud se podíváme na tok kapitálu, některé země nyní získávají příliš, například Polsko a Rusko. Mohlo by to vytvořit bublinu a v Polsku se mnoho lidí obává vzniku nové realitní bubliny.“ Ekonom tak upozornil na rizika vzniku přemrštěných cen realit v Polsku. „Mnoho zemí nemá nástroje, které by je ochránily od těchto přílivů kapitálu, a to nejen v rozvíjející se Evropě, ale také ve zbytku světa,“ dodal hlavní ekonom banky.

Vznik EBRD se datuje na letopočet 1991. Banka sídlí v Londýně a za dobu své existence se stala největším finančním investorem v regionu. Její sféra působení se vztahuje celkem na 29 zemí - na střední Evropu a přes západní Balkán až po střední Asii. Pomocí jednotlivých vlád se EBRD snaží této oblasti pomoci budovat otevřenou tržní ekonomiku.