Balené salámy mohou být zdraví škodlivé

Praha – Sdružení obrany spotřebitelů odhalilo, že balené salámy, které se prodávají na tuzemském trhu, často obsahují přídatné látky, které mohou škodit zdraví. Průzkum, do kterého bylo zahrnuto 23 balených salámů, bude zveřejněn v říjnovém vydání spotřebitelského časopisu SOS magazín. Přídatné látky, takzvaná éčka, například zlepšují vzhled potravin, prodlužují jejich trvanlivost nebo snižují energetickou hodnotu.

Některá éčka mohou být prospěšná, ta nalezená ale nejsou

mluvčí SOS Jan Votočka

„Výsledky jsou opravdu alarmující. Zarážející je již skutečnost, že kromě jediného produktu všechny obsahují jednu či více přídatných látek. Většina z nich pak obsahovala právě ty látky, které mohou za určitých podmínek vážně škodit lidskému zdraví.“

Petr Týfa, šéfredaktor SOS magazínu upozornil, že většina přídatných látek je neškodných a některé jsou i zdraví prospěšné. „Některá éčka však mohou člověku škodit. Nepříznivé vlivy mohou mít například na alergiky, astmatiky, těhotně ženy či malé děti. Některá z nich se mohou dokonce podílet na vzniku vážnějších onemocnění. Bohužel i řada takovýchto látek, jak náš průzkum prokázal, se v salámech zcela běžně objevuje,“ dodal však.

Přídatné látky v potravinách jako barviva, ochucovadla nebo zahušťovadla lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání.