Čínská Geely uvažuje o koupi antverpské továrny Opelu

Brusel – Továrně německé automobilky Opel v belgických Antverpách, která se má uzavřít na konci roku, svitla naděje. Zájem o ni má čínská společnost Geely. Šéf vlámské vlády Kris Peeters, která řeší další osud závodu, už se kvůli možné koupi s vedením čínské firmy sešel. Antverpská továrna, která zaměstnává kolem 1300 lidí, o svou budoucnost bojuje už dlouho.

Geely se dere do popředí

Geely se velice daří. Letos v březnu podepsala s americkou společností Ford Motor dohodu o koupi švédské automobilky Volvo Car za 1,8 miliardy dolarů (asi 345 miliard korun). Šlo tak o dosud největší čínskou akvizici zahraniční automobilky.

Filiálka Opelu, nad jejímž dalším osudem se vznáší velká nejistota již dlouhou dobu, patří pod americkou společnost General Motors. Ta na začátku týdne potvrdila, že továrna skončí, protože se pro ni nepodařilo najít nového investora. Tím se potvrdil plán, který firma prezentovala v rámci své masivní reorganizace již v lednu.

Původně antverpská továrna zaměstnávala 2 500 lidí, zhruba polovina pracovníků již ale závod opustila. GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a sama provede její restrukturalizaci.

Opel
Zdroj: ČT24
Vydáno pod