EU by měla v dekádě do energetiky investovat bilion eur

Brusel – Předběžný návrh energetické strategie EU do roku 2020 unii doporučuje, aby během následující dekády dala bilion eur (asi 24,5 bilionu korun) na modernizaci energetiky. Omezily by se tak exhalace a sedmadvacítka by si tak zajistila dodávky energií na trhy. Strategii by evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger mohl předložit na začátku listopadu.

Plán chce předejít plynovým krizím

Strategie navrhuje způsoby, jak může Evropa snížit emise skleníkových plynů a předcházet energetickým krizím. Kontinent se tak chce vyhnout například situaci z ledna minulého roku, kdy se na tři týdny omezily dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Plán volá po rozsáhlé rekonstrukci nezateplených budov a nevyhovujících distribučních sítí. Doporučuje také pevnou zahraniční politiku při vyjednávání dovozu energie a investicích do infrastruktury.

Předběžný návrh energetické strategie EU do roku 2020

„Investice potřebné do roku 2020 se odhadují na jeden bilion eur, aby se splnily cíle energetiky a klimatu […] Cen energií se rostoucí investiční potřeby dotknou.“

Ekologičtí aktivisté však mají k některým částem strategie výhrady. „Pokud Oettinger vzkazuje, že bychom se měli vzdát ochrany občanů, aby ustoupili infrastruktuře, pak sklidí bouřlivé protesty veřejnosti,“ uvedl předseda skupiny Zelených v Evropském parlamentu Claude Turmes.