Lidské exkrementy dostávají nový rozměr, Britové jimi topí

Londýn – Ve Velké Británii se začíná vařit a topit plynem, který pochází z toalet domácností. Zatím jde o pilotní projekt, kterého se účastní dvě stě domů. V budoucnu by ale mohl metan, který produkuje lidský odpad, částečně nahradit klasický plyn jako základní zdroj tepla pro domácnosti. Všech 62 milionů Britů by jen navštěvováním toalety dokázalo plynem zásobovat 200 tisíc domů.

Projekt v Oxfordshire je zatím jen ukázkou toho, jak se bioplyn může využívat. Společnost National Grid, která v Británii provozuje energetické sítě, ale tvrdí, že by se do deseti let mohlo bioplynem vytápět 15 procent tamních domácností. „Nejlepší na tom je, že to funguje. Když se odpad rozloží, vyčistí a přidá se k němu trochu propanu, může se vrátit zpátky k domácnostem přes národní síť. Celý proces trvá 20 dní,“ popisuje proces ředitel technologií a inovací British Gas Martin Orrill.

ředitel technologií a inovací British Gas Martin Orrill

„Tohle je mezník v historii britského plynárenského průmyslu. Vyrábíme plyn, který se chová a vypadá jako zemní plyn a přitom je ze splašků. Ale stejně tak to může být obecní odpad nebo nezralá úroda.“

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Zpracování a výroba bioplynu je ale drahá záležitost. A právě to brání masovému rozšíření této technologie pro běžné užití, podobně jako je tomu třeba u elektromobilů. Proti zemnímu plynu totiž vše vyjde zhruba na dvojnásobek. „Proto bez podpory není možné ho využívat. Doufáme však, že vývojem nových technologií a postupným zvyšováním ceny zemního plynu se tyto nůžky budou postupně zavírat,“ vysvětluje místopředseda představenstva České bioplynové asociace Jan Matějka.

Velká Británie patří mezi největší evropské producenty plynu. Od roku 2005 už ale není soběstačná a musí plyn dovážet. Recyklace metanu by to však mohla změnit a snížit závislost Británie na dovozu.

Toalety ve školce
Zdroj: ČT24