Bankovní účet - od šesti korun po stokoruny měsíčně

Praha - Rozdíly mezi nízkonákladovými a běžnými bankami jsou čím dál zřetelnější, což potvrzuje i kalkulátor serveru Bankovnípoplatky.com. Zatímco za nejlevnější internetový účet zaplatí lidé šest korun měsíčně, kamenné banky zpravidla začínají na stokoruně, i když klient používá úplně stejné, tedy základní služby.

Lidé používající obdobné bankovní služby platí za svůj běžný účet velmi rozdílné částky i v rámci první desítky bankovních domů. První dvě místa obsadily nízkonákladové ústavy mBank a Fio. Do stokorunové hranice se pak vešly ještě GE Money a Poštovní spořitelna. Zbytek už je dražší, a to často několikanásobně.

Patrik Nacher ze serveru Bankovnipoplatky.com

„Je docela velká mezera mezi nabídkou nízkonákladových bank a mezi bankami nabízejícími standardní balíčky.“

Bankovní poplatky (zdroj: ČT24)

Letní změny v sazebnících obecně vedly k vyšším cenám také co se týče internetových účtů. I když banky tvrdí, že jsou pro ně elektroničtí klienti levnější, podle průzkumu firmy Scott & Rose jim zdražily služby zhruba o desetinu. „Nicméně rozdíly jsou tam poměrně velké, a to nejen u jednotlivých bank, ale i v rámci jednotlivých balíčků,“ říká obchodní ředitel firmy Scott & Rose Michal Mošnička.

České banky ale nejenom zdražují, zároveň i zlepšují své služby. Alespoň jejich klienti si to podle posledního průzkumu firmy EPSI Research Czech Republic myslí, jak dokládá její ředitel Vladimír Votápek: „V letošním roce se spokojenost zlepšila. V podstatě se zhruba dotáhla na úroveň roku 2005. A předtím tam pozorujeme určitou vlnu.“

Odborníci si tento trend vysvětlují třeba tím, že teprve v krizi lidé docenili stabilitu místních bank. Na druhou stranu ale upozorňují, že přestože ukazatel spokojenosti znovu roste, jeho absolutní hodnota z Čechů stále dělá jedny z nejméně spokojených bankovních klientů v Evropě.

  • Bankovní poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200235.jpg
  • Bankovní poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200236.jpg