Přebytek zahraničního obchodu v srpnu klesl na 0,5 miliardy korun

Praha - Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 0,5 miliardy korun, což je meziročně o 8,6 miliardy korun méně. Vývoz podle předběžných údajů vzrostl o 23 procent a dovoz o 30,1 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Na výsledku se nepříznivě podepsal zejména meziročně nižší přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky.

Předpovědi odborníků nebyly dostatečně pesimistické

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky srpnový přebytek překonal i ta nejpesimističtější očekávání. „Na druhou stranu byl zaznamenán velmi solidní meziroční růst exportů o 23 procent, což lze hodnotit z hlediska výkonnosti české ekonomiky kladně,“ uvedl Škop, podle kterého ale dovozy v srpnu rostly rychleji a meziročně se zvýšily o 30,1 procenta.

náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka

„Srpnová čísla odrážejí zlepšující se podnikatelskou náladu po celé Evropské unii. Česko se veze na vlně rostoucího zájmu o německý export. […] Vysoká tempa růstu jsou výrazně ovlivněna srovnávací základnou loňského roku. Ostatně srpen je dlouhodobě měsícem s nejnižším objemem vývozu. Přesto nemohu nezmínit, že oněch více než 195 miliard ve vývozu je zdaleka nejlepším výsledkem za uplynulé roky.“

Analytici odhadují, že přebytek zahraničního obchodu se letos meziročně sníží. „Zahraniční obchod dosáhl loni rekordního přebytku 149,6 miliardy korun, letos by měl ovšem zaznamenat zhoršení na 106,9 miliardy korun. Negativně letos působí zejména vyšší ceny komodit, ke konci roku a v příštím roce pak případné zhoršení vývozů aut a vyšší dovozy z titulu navýšení zásob,“ míní Škop. Brožka letošní přebytek obchodní bilance odhadl na 140 miliard korun.