Světová banka se pře s měnovým fondem o „horké“ peníze

Washington/Tokio - Světová banka (SB) se kvůli postoji k přílivu spekulativních investic do mladých tržních ekonomik dostala do sporu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Šéf Světové banky Robert Zoellick dnes doporučil rozvíjejícím se zemím, aby zvažovaly možnosti, jak bránit přílivu „horkých“ peněz, které vedou k růstu kurzů jejich měn a ke vzniku cenových „bublin“. Vysoký představitel MMF ale označil takové zásahy za „nežádoucí“. Protikladné názory činitelů předních finančních institucí se objevují ve dnech, kdy roste napětí mezi mladými a rozvinutými ekonomikami o směnné kurzy a začíná se mluvit až o „měnové válce“. Problém tak zřejmě bude jedním z nejdiskutovanějších témat víkendového zasedání MMF a SB včetně páteční schůzky nejvyšších finančních představitelů G7.

Vyspělé země v čele se Spojenými státy se bojí, že snahy velkých rozvojových ekonomik v čele s Čínou udržovat nízké kurzy jejich měn ohrozí slabé oživení západní ekonomiky a zvýší globální nerovnováhy. Vládní činitelé rozvíjejících se zemí naopak namítají, že rekordně nízké úrokové sazby, jimiž bohaté země podporují své ekonomiky, vedou k rozsáhlému přílivu krátkodobých investic na mladé trhy s vyššími úroky, což tlačí vzhůru kurzy jejich měn a vede k přehnanému růstu cen akcií, nemovitostí a dalších aktiv.

MMF: Přesouvání peněz do ekonomik se silným růstem je přirozené

Šéf SB Zoellick podle japonského listu Nikkei prohlásil, že rozvojové země by měly zvažovat různá opatření na kontrolu přílivu krátkodobých investic. Náměstek výkonného ředitele MMF Naojuki Šinohara ale sdělil, že přesouvání peněz do ekonomik se silným růstem je jen přirozené a politici by tomu neměli bránit v rozvojových ani vyspělých zemích. V této souvislosti kritizoval i snahu Japonska zastavit růst své měny intervencemi, k nimž Tokio přikročilo v polovině minulého týdne poprvé po šesti letech. Krok Japonska se setkal s nevolí v USA i EU.

„Pokud dochází k občasným prudším pohybům na trhu, nelze intervenci vyloučit. Je ale zcela nežádoucí, aby nějaká země systematicky intervenovala ve prospěch udržení měny na určité úrovni,“ řekl Šinohara, který dříve působil v japonské vládě jako „pan Jen“, který se stará o kurz domácí měny. Zoellick si naopak dal pozor, aby Japonsko a další země, které se snaží oslabit své měny, nijak nesoudil: „Neschvaluji to, ale ani nekritizuji.“

Americký ministr financí varoval před měnovou válkou

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn a americký ministr financí Timothy Geithner ve středu varovali před měnovou válkou v podobě konkurenčních devalvací, která může ohrozit celou světovou ekonomiku. Strauss-Kahn řekl, že využívání směnných kurzů k podpoře domácího růstu ohrozí globální ekonomické oživení. Před měnovou válkou poprvé varoval minulý týden brazilský ministr financí Guido Mantega. Brazílie přitom krátce poté zakročila proti přílivu krátkodobých investic a růstu směnného kurzu zdvojnásobením daně na zahraniční nákupy domácích dluhopisů. Podobné kroky plánuje Jižní Korea. Čína je kvůli podhodnocené domácí měně kritizována již dlouho, tento týden ji k posílení měny vyzvala i EU.