Stát chce přistřihnout solárním elektrárnám křídla cenovými stropy

Praha – Nový návrh zákona, který by mohl začít platit už v dubnu příštího roku, zavede cenové stropy pro některé solární elektrárny, což by mělo omezit nepříznivý vliv těchto zdrojů na vývoj cen elektrické energie. Na Žofínském fóru na to upozornil předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Dvoucifernému růstu cen kvůli podpoře solárních elektráren, ke kterému má dojít v příštím roce, chtějí zabránit i vládní občanští demokraté. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by masivní zdražování elektřiny totiž mohlo způsobit odliv firem z Česka. Svůj plán, jak se s nezdravým solárním boomem vypořádat, představila i opoziční ČSSD. Podle odborníků ovšem přicházejí v zásadě dobrá opatření příliš pozdě.

Jiří Gavor, analytik ENA

„Rozvoj fotovoltaiky byl v našich podmínkách nepřiměřený a byl způsoben čistě ekonomickými stimuly.“

Podpora obnovitelných zdrojů už nesmí být neomezená, prosazuje Energetický regulační úřad. Pomoci s tím má zákon, který bude souviset s Národním akčním plánem o obnovitelných zdrojích a stanoví limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů. „Podle zákona nebude podporován žádný fotovoltaický zdroj, jehož elektřina bude dražší než 6 000 korun za megawatthodinu,“ nastínil Fiřt.

Růst cen elektřiny může nabourat konkurenceschopnost Česka

S rychlým nárůstem cen elektrické energie, na kterém se zásadně podílí právě solární boom, se nehodlá smířit ani premiér Nečas. Ten poukazuje na to, že elektřina je jedním z klíčových faktorů konkurenceschopnosti českých firem. Pokud by stát dovolil její dramatické zdražení, znamenalo by to zasazení fatální rány české ekonomice. „Čekalo by nás přesouvání výroby do zahraničí a propouštění, což by ohrozilo daňové příjmy státu a způsobilo existenční problémy v řadě domácností,“ varoval Nečas.

Konkrétní opatření, která by zabránila růstu cen elektřiny v souvislosti s rozvojem obnovitelných zdrojů, představí ODS příští týden. Zároveň její čelní představitelé připomněli, že první kroky k přibrzdění nebezpečného solárního boomu už vláda podnikla. Od příštího roku například zrušila podporu velkých slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Podporovat chce jen střešní instalace. Kabinet krom toho zrušil daňové prázdniny obnovitelných zdrojů a upravil odpisy nákladů na jejich pořízení.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu (ODS)

„V roce 2010 díky prosazeným opatřením nebudou realizovány elektrárny o výkonu zhruba 700 megawatt, z čehož plyne úspora na podporách pro obnovitelné zdroje ve výši 7,8 miliardy korun.“

Lízal: Kvůli solární elektřině raději riskovat arbitráže

Podle člena Národní ekonomické rady vlády Lubomíra Lízale by pro stát bylo výhodnější nedodržet závazek a nezaplatit vysoké garantované ceny elektřiny ze solárních elektráren. Vyjádřil se takto v pořadu Dvacet minut Radiožornálu.

Podle Lízala by to tak mělo být i přes to, že by tím Česko riskovalo mezinárodní arbitráže: „Pokud přijmeme jiná řešení, to znamená, že buď to zaplatí v konečném součtu nakonec odběratelé - a je jedno jakým způsobem, zda s přispěním státu, pak to stát určitě vybere jinde, na daních - nebo zvolí i trošku jinou metodu, tak nakonec to vždy zaplatí konečný uživatel.V okamžiku, kdy jdeme do arbitráže, tak co se nám může stát? Při nejhorším ji prohrajeme – a zase to zaplatí koncový uživatel. A přitom tam máme možnost, že arbitráž vyhrajeme a nebudeme platit.“

ČSSD: Uvalte na soláry 50procentní daň

Proti zdražování elektřiny hodlá bojovat také opozice. „Trik, který vymyslel ministr Kalousek na stavební spoření, je použitelný i na solární elektřinu. Ovšem s tím rozdílem, že jeho legitimita je daleko větší,“ míní stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Jeho strana hodlá novelu, která by zavedení 50procentní daně na každou kilowatthodinu elektřiny pocházející ze solárních zdrojů umožňovala, předložit Nečasovu kabinetu co nejdříve.

Podle ČSSD by rovněž měly mít solární elektrárny jasné vlastníky, což v tuto chvíli neplatí. „Ti, kteří mají solární elektrárny, dostávají veřejnou podporu a veřejnost by si zasloužila vědět, komu ty peníze tečou,“ podtrhl Mládek.

Vzniknout by měl fond na likvidaci panelů

Jan Mládek, ČSSD

„Většina solárních elektráren je postavena na pronajatých pozemcích a tam může velmi snadno vzniknout problém, že firma poté, co zkonzumuje všechny výhody, všechny dotace, prostě zbankrotuje a na veřejné sféře zůstane odstraňování panelů z polí.“

Krom toho se sociální demokraté shodují s ministerstvem průmyslu a obchodu v tom, že by měl vzniknout fond na financování likvidace solárních panelů. Zatímco ministerstvo ještě nemá v jeho konkrétní podobě jasno, uvažuje například o tom, že by se podobal jadernému účtu, ČSSD už má přesnou představu.

Fond by podle sociálních demokratů měl fungovat spíše jako fond garanční. Majitelé solárních elektráren by do něj museli během provozu solárního zařízení přispívat, ve chvíli, kdy by ale panely odstranili na své náklady, peníze by se jim vrátily včetně určitého zhodnocení. Pokud by majitel vysloužilé panely nezlikvidoval sám, byly by na jejich odstranění použity právě peníze z fondu a on by poté nedostal zpět nic.

Opatření přicházejí pozdě

Odborná veřejnost se rozličným plánům, které mají zabránit zdražování elektřiny, nebrání. „Ta opatření jsou v zásadě správná a je jen ke škodě věci, že jsou přijímána trošku pozdě. Ten hlavní problém, to znamená nárůst kapacit, který už probíhá v letošním roce, to ale nemůže vyřešit,“ zdůraznil analytik ENA Jiří Gavor.

Energetický regulační úřad odhaduje, že se příští rok v důsledku podpory solárních zdrojů zvýší konečná cena elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro podniky asi o 17 procent. Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který tvoří část ceny elektřiny, se podle propočtů úřadu zvýší ze současných 166 korun na asi 520 korun za megawatthodinu. České fotovoltaické průmyslové asociaci se to nezdá, odhaduje nižší růst poplatku zhruba na 310 korun. Odhad regulačního úřadu požaduje za nadsazený a zvažuje, že na něj kvůli tomu podá žalobu.

  • Výkupní ceny energií autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1995/199448.jpg
  • Martin Kocourek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1795/179479.jpg
  • Lubomír Lízal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101162.jpg
  • Solární článek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1638/163778.jpg