Slovenští sládci se bouří proti plánované pivní dani

Bratislava - Slovenská vláda se rozhodla zacelit díry v rozpočtu mimo jiné i zvýšením spotřební daně na pivo. Má stoupnout až o 50 procent a přinést do státní kasy 25 až 30 miliónů eur. Slovenští sládci se bouří. Daň, která bude jedna z nejvyšších v Evropě, podle nich ohrozí trh a pro menší pivovary může být likvidační.

Na slovenském trhu se v minulosti pohybovalo 14 pivovarů, ovšem dodnes jich přežilo pouze pět. Nejstarším a dosud působícím je pivovar ve Vyhních, kde se lahodný mok vařil již v 15. století. Dnešní majitelé se ale bojí, že další vysoká daň tradici ukončí. Ještě se totiž nestihli vzpamatovat z předcházejícího zdanění před sedmi lety.

Ján Šimonovi, hlavní sládek pivovaru Steiger ve Vyhních:

„Výroba piva se od roku 2009 na Slovensku snížila o 1,5 milionu hektolitrů a o práci přišlo okolo 1 200 lidí. Bylo zavřeno sedm pivovarů. Myslím, že dalšími kroky padne slovenské pivovarnictví na ústa.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Tzv. pivní daň bude na Slovensku dvakrát vyšší než v Česku a třikrát vyšší než v Německu. Její zavedení pravděpodobně ohrozí i velké pivovary, které považují rozhodnutí vlády za neférové. „Cítíme se diskriminovaní, jelikož vína se spotřební daň nedotkne. Přitom 85 procent piva se vyrobí a vypije na Slovensku, a vína se sem dováží až 60 procent,“ vysvětluje generální ředitelka firmy Heineken Slovensko Door Plantengová.

Spotřební daň se má vyšplhat až na 7 centů

Nová daň má zdražit pivo o pět až sedm centů, tedy zhruba 1,5 koruny. Některé předpovědi ale mluví ještě o vyšších číslech. „Tato daň je součástí desítek opatření, které mají zachránit státní rozpočet před neúměrným narůstáním dluhu. Nepředpokládáme, že zdražení piva o pět centů otřese trhem zásadním způsobem,“ zdůvodnil rozhodnutí vlády mluvčí slovenského ministerstva financí Martin Jaroš.

Navzdory rozhodnutí vlády se sládci nevzdávají a sepisují petici pro poslance parlamentu. I když je ale prázdná sklenice silným argumentem, prázdná státní kasa zřejmě bude silnějším.

Vydáno pod