Uhlí je nedostatek, hrozí zdražení tepla

Plzeň - Česká města, kterým dobíhají dlouhodobé kontrakty na uhlí, mají problémy zajistit nové dodávky za rozumnou cenu. Obávají se proto dramatického zdražení tepla. Třeba Plzeň shání uhlí, kterého je kvůli přísným těžebním limitům nedostatek, už druhým rokem. Ve hře už dokonce byl i prodej tamní teplárny strategické firmě, která by disponovala vlastními zásobami uhlí. Od toho ale nakonec magistrát ustoupil a doufá, že i tak se mu podaří udržet ceny tepla v krajském městě na uzdě.

Plzeň je prvním z českých měst, kterému doběhl kontrakt na dodávky uhlí. Tamní teplárna ročně spálí až půl milionu tun uhlí. Z části je může nahradit biomasou a odpadem, tím ale srazí jeho spotřebu maximálně o třetinu. Uhlí na trhu sice ještě je, ale už jen drahé. Plzeň proto hledá dodavatele, který by nenutil teplárnu, aby zdražovala teplo. „Pokud nedojde k prolomení těžebních limitů, tak již nemůžeme v dnešní době počítat s uzavřením dlouhodobých smluv,“ politovala mluvčí Plzeňské teplárenské Petra Siegerová.

Do loňska Plzni dodávala uhlí Sokolovská uhelná, ta teď ale kvůli limitům utlumuje těžbu. Ve hře zůstali jen dva zájemci Czech Coal a Energetický a průmyslový holding. Nikdo jiný nemá o dávky uhlí do Plzně zájem.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Doposud patřila Plzeň k městům, kde lidé platí za teplo nejméně, a stále věří, že se jí podaří ceny udržet na uzdě i do budoucna. Ročně by tak lidé za teplo v Plzni mohli zaplatit jen o trochu navíc. „Tisícikoruny určitě ne, myslím si, že to nebudou ani stokoruny, spíš nějaké desetikoruny. Ale to je věštění z křišťálové koule,“ uvedl místopředseda představenstva Plzeňské teplárenské Robert Houdek (ODS).

Také ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek (PVP) věří, že se s potenciálními dodavateli uhlí podaří vyjednat příznivé ceny. „Předpokládám, že v příštím roce nedojde k žádnému dramatickému vývoji cen tepla v Plzni,“ zdůraznil.

Podobné problémy jako Plzeň čekají i další česká města. Většině z nich dlouhodobé kontrakty vyprší v roce 2012, nejpozději v roce 2015.