V Česku je opět o něco méně nezaměstnaných

Praha - Zářijová nezaměstnanost v Česku v porovnání s předchozím měsícem opět klesala, tentokrát o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Ke konci devátého měsíce registrovaly úřady práce 500 481 uchazečů o zaměstnání, tedy číslo o 1 013 nižší než v srpnu. Počet nezaměstnaných poklesl i ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, konkrétně o 331. O vývoji nezaměstnanosti informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Oproti srpnu se počet nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, snížil o 3 739 na 487 351. Meziročně je jejich počet nižší o 479 lidí. Na jedno volné pracovní místo tak v současné době připadá v průměru 14,3 uchazeče.

Úřady v průběhu září nově zaevidovaly 75 078 uchazečů o práci. Ve srovnání s předchozím měsícem je to o 24 337 lidí více, ale proti stejnému období loni naopak o 5 747 osob méně. Z evidence úřadů naproti tomu v září odešlo 76 091 nezaměstnaných. Jedná se o 21 560 lidí více než v srpnu a nárůst o 2 327 osob proti loňskému září. Volných pracovních míst úřady evidovaly ke konci září 35 100, uvádí ministerstvo.

Karel Machotka, vrchní ředitel sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV

„Hlavní vliv mělo na pokles kromě oživování ekonomiky, které má nejzásadnější vliv, také používání některých nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Například jsme zaznamenali 50procentní nárůst absolventů rekvalifikačních kurzů, což se mírně odráží na celkovém čísle.“

„Jde o očekávaný výsledek. Po prázdninách se na úřadech práce registruje druhá vlna absolventů škol a učilišť a nejinak tomu bylo i letos, kdy jejich počet znatelně narostl,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Vedle toho je ale září také měsícem, kdy více lidí nastupuje do nové práce, což je vidět na zvýšeném počtu lidí vyřazených z evidence úřadů práce. Podle Vlka data potvrzují pokračující ozdravování trhu práce, které vede k lepší tvorbě nových zaměstnání, a zvyšuje se tak šance na nalezení nového pracovního místa.

Celkem 54 úřadů práce zaznamenalo meziměsíční pokles nezaměstnanosti, naproti tomu 21 úřadů hlásilo nárůst. Nejvyšší počet nezaměstnaných je přihlášeno v okrese Most, kde je registrováno 15,7 procenta nezaměstnaných. Nepříznivá čísla evidují také okresy Bruntál, Děčín, Karviná a Hodonín.

„Nejnižší míra nezaměstnanosti je v okrese Praha-východ, pak následuje Praha, Praha-západ a Mladá Boleslav. Kromě středních Čech je taky nejlépe možné sehnat práci v Českých Budějovicích a v jižních Čechách,“ informoval o okresech na opačném konci spektra vrchní ředitel sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV Karel Machotka.

„Pokud se bude dařit ekonomice, firmy začnou mít větší optimismus, tak se určitě přestanou bát a budou najímat nové zaměstnance a najdou zaměstnání i absolventi, kteří mají zatím největší problém,“ vezl se na optimistické vlně i Daniel Münich, ekonom institutu CERGE-EI.

Situace je lepší, ale vyhlídky nejsou růžové

I když je situace na trhu práce lepší než na počátku roku, vyhlídky zatím růžové nejsou, doplnila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Počet volných míst je stále velmi nízký na to, aby stlačil míru nezaměstnanosti výrazně níž.

Horská zároveň připomněla, že počet nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých stoupl v září o 10 729 na 39 312. V porovnání s loňskem je jejich počet vyšší o 1 286 osob. Mladiství a absolventi škol podle Horské žádné oživení na trhu práce nepociťují, a jsou tak obětí nedávné recese: „Úbytek sezonní práce, ochlazení ekonomiky a plánované úspory na státních úřadech mohou přivést míru nezaměstnanosti ke konci letošního roku a příští rok opět nad hranici devíti procent.“