Třeboňští rybáři vzkazují: Na vánoční večeři bude ryb dostatek

Třeboň – Dnešním dnem začíná třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk. Proto se již nyní nabízí otázka, zda bude na předvánočním trhu dostatek ryb a za jakou cenu se budou prodávat. Podle ředitele třeboňského rybářství Jana Hůry bude ryb dostatek a ani jejich ceny by nemělo postihnout skokové zvýšení.

Rybáři z Třeboně očekávají výnos zhruba 150 tun ryb, tedy přibližně stejně jako při posledním výlovu před dvěma lety. Jde o průměrnou produkci, jelikož letos chovu ryb příliš nepřálo počasí. Převážnou většinu vždy tvoří kapři v objemu 110 tun. Zbytek tvoří jiné sladkovodní ryby jako amur, tolstolobik, štika, sumec nebo candát. Na výlovu Rožmberku se podílí 40 rybářů.

Výrobní ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha:

„Teplotní výkyvy v průběhu roku se projevily na váhovém přírůstku ryb.“

Letošní rok nebyl podle Hůry pro výrobu ryb zrovna příznivý. Důvodem je chladný květen a proběhlé povodně. „Podle našich odhadů bude letos vyloveno trochu méně ryb než v minulých letech. Přesto si myslíme, že na Vánoce bude kaprů dost. Máme vždycky určitou zásobu, kterou schováváme na další kvartál dalšího roku,“ zdůraznil Hůra.

O ceně ryb, zejména pak těch vánočních, je dle Hůry zatím předčasné hovořit, ale je pravděpodobné, že se budou pohybovat na hodnotách z loňského roku: „Je to odvislé od překupníků a budeme se snažit, aby se ceny ryb příliš nezvyšovaly.“

Výlovem Rožmberku pokračuje hlavní část podzimní sezony. Třeboňští rybáři už od poloviny září vylovili například Ponědražský rybník a Švarcenberk. Pravidelná produkce Rybářství Třeboň je 3 200 tun ryb za rok.

Rožemberský rybník přitom není z pohledu rybářů zrovna ideální. Rybám  neprospívá vysoká průtočnost vody, kterou způsobuje Lužnice. Naopak zcela výjimečné postavení má jihočeský velikán při povodních. Tradičně před nimi chrání Veselí nad Lužnicí. Jeho výjimečná schopnost zadržovat vodu je ale dvojsečná. „Čím víc vody v Rožmberku, tím lépe pro nás, a zase hůř pro Třeboň, takže se musí hledat dohody,“ podotkl starosta Veselí Jaromír Novák (ČSSD).

Při výlovu ale nikomu mírně zvýšená hladina řeky nevadí. Než rybáři Rožumberk vypustí, uplynou tři týdny a odteče neuvěřitelných 6 milionů kubíků vody.

Vydáno pod