Prodej povolenek by podnikům ušetřil miliardy za elektřinu

Praha - Podniky by ročně ušetřily na elektřině až devět miliard korun v případě, že by vláda poskytla na kompenzaci předpokládaného růstu cen elektřiny v roce 2011 prostředky z prodeje emisních povolenek za 90 miliard korun. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR by domácnosti mohly ušetřit zhruba 2,2 miliardy korun, přičemž jedna domácnost v průměru asi 733 korun. Svaz zároveň poslal vládě výzvu, aby zabránila prudkému růstu cen elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren.

Na vládu putuje od Svaz průmyslu a dopravy výzva, aby skokový nárůst cen elektrické energie kompenzovala z částky 90 miliard korun, které získá z prodeje emisních povolenek na skleníkové plyny za roky 2013 až 2020. Peníze by se pak podle svazu rozdělily pro domácnosti a podniky 1:5.

Svaz průmyslu a dopravy

„V případě použití uvedených 90 miliard korun na kompenzaci zvýšení cen elektřiny by mohl být tento růst ročně o zhruba 2,2 miliardy korun pro domácnosti a asi 9 miliard korun pro podniky nižší.“

K výzvě vládě se podle mluvčího Svazu průmyslu a dopravy ČR Milana Mostýna se připojily již desítky subjektů: „Jde především o chemické podniky, které mají velmi vysokou energetickou náročnost, ale jsou to také strojírenské firmy a další.“ O problému s vládou již zástupci svazu jednali, přitom jejich iniciativa má u některých členů kabinetu podporu.

Dle slov prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla bude zdražení elektřiny o 17 procent pro řadu podniků likvidační: „Firmám, které mají vysoké náklady na elektrickou energii, způsobí ohromný propad zisku a banky jim přestanou poskytovat úvěry. V důsledku toho podniky začnou přesouvat svou výrobu do zahraničí, kde je elektřina levnější. Nepříznivý signál je to i pro zahraniční investory.“

V roce 2011 hrozí kvůli vysokým příspěvkům na obnovitelné zdroje zdražení elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro průmyslové podniky o asi 17 procent. V příštím roce hodlá Energetický regulační úřad (ERÚ) snížit výkupní ceny za elektřinu z fotovoltaických elektráren o zhruba polovinu, dosud mu zákon dovoloval roční snížení cen jen do pěti procent. To zbrzdí boom slunečních zdrojů v příštím roce, ale netýká se elektráren zapojených do konce roku 2010, které mají na řadu let dopředu garantovanou výkupní cenu.