Americká ekonomika v září škrtla 95 tisíc pracovních míst

Washington – Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v září zůstala na 9,6 procenta. Ekonomika nicméně překvapivě přišla o 95 tisíc pracovních příležitostí především kvůli skončení dočasných kontraktů na sčítání lidu. Nezaměstnanost v USA se rovná 9,5 procenta nebo je dokonce přesahuje už 14. měsíc v řadě, což představuje nejdelší periodu zvýšené nezaměstnanosti od roku 1948, tedy od doby, kdy se tato data sledují.

Pracovní místa ubývala především ve veřejném sektoru. Během září tam vypršelo 77 tisíc kontraktů uzavřených dočasně na pomoc se sčítáním obyvatel. Soukromí zaměstnavatelé vytvořili 64 tisíc nových příležitostí. I to ale bylo mnohem méně, než očekávali ekonomové. Ti počítali se 75 tisíci nových pozic.

Veřejný sektor přidrží zaměstnanost u dna

„Nárůst v soukromém sektoru je povzbudivý, ale celkově se dá očekávat, že místa ve státním sektoru a u lokálních vlád budou brzdou po několik následujících měsíců, možná po několik čtvrtletí,“ upozornil Bill Gross z Pacific Investment Management.

Oživení z nejhorší recese od 30. let 20. století je ve Spojených státech příliš pomalé na to, aby začalo v tamní ekonomice přibývat nových pracovních míst. „Počet pracovních míst ve výrobě zboží dosáhl dna. To, co potřebujeme vidět, aby se ekonomika dostala skutečně na vzestupnou vlnu, je růst v sektoru služeb,“ míní senior ekonom Barclays Capital Troy Davig.

Nepříznivý vývoj nezaměstnanosti znamená špatnou zprávu pro demokratickou stranu prezidenta Baracka Obamy. Dnešní statistika je totiž poslední před listopadovými volbami do Kongresu. Očekává se, že v nich demokraté utrpí značné ztráty kvůli nepřízni voličů, kterou vyvolala trvale špatná ekonomická situace v zemi.

Vydáno pod