Evropa se blíží dohodě o regulaci hedgeových fondů

Paříž – Evropská unie je o něco blíž dohodě o regulaci hedgeových fondů. Francie totiž ustoupila ze svého odmítavého postoje k unijnímu návrhu. Podle něj by fondy působící mimo unii měly mít nově poměrně snadný přístup na evropský trh. V současnosti musí fondy ze třetích zemí žádat o povolení v každé členské zemi zvlášť.

Jednání o nové regulaci trvají kvůli francouzskému odporu už měsíce. Unie navrhuje, aby fondům se sídlem mimo Evropskou unii stačilo ve všech členských zemích jednotné povolení - tzv. pas. Návrh má podporu Evropského parlamentu i komise. V otevřeném dopisu se ho zastal také americký ministr financí Timothy Geithner. „Návrh, který by na jednu stranu omezoval nebo brzdil přístup firem ze třetích zemí k tzv. pasu, a na druhou stranu by zaručoval domácím evropským manažerům a fondům přístup na evropský trh, by byl diskriminační a v rozporu se závazky G20,“ uvedl.

Francie je teď údajně ochotná novou regulaci podpořit. Trvá ale na tom, aby byl dohledem pověřen nově vytvořený Evropský orgán pro cenné papíry a trhy, který by oprávnění mimounijním fondům také vydával. Zatím ale není jasné, zda by systém národních povolenek zanikl, nebo by souběžně s unijním pasem pokračoval.

Regulace hedgeových fondů (zdroj: ČT24)