Na výběr nezdaněných pojistek budou mít lidé pouze prosinec

Praha - Lidem, kteří dostávají od zaměstnavatele příspěvek na životní pojistku, hrozí, že přijdou o část úspor. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Novelou zákona o dani z příjmu totiž chce stát zdanit tyto příspěvky 15 procenty. Novela bude podepsaná koncem listopadu, lidé tak budou mít možnost částku vybrat do konce prosince. V řadě pojišťoven je ovšem lhůta pro vyplacení peněz i několik týdnů. V příštím roce se navíc v rámci úspor bude jednat o dalším znevýhodnění příspěvků.

Lidé se budou muset spokojit s 85 procenty

Příspěvky na životní pojištění jsou oblíbeným benefitem. Čerpají ho stovky tisíc lidí a právě ti by si měli v prosinci pohlídat hlasování Parlamentu o novele zákona o dani z příjmů. Pokud by totiž prošla a oni nestihli peníze vybrat, mohou přijít o desetitisíce. Životní pojistky jsou navíc benefitem, jímž firmy přilepšují manažerům značnou část mzdy. Dávají se také jako odměny v dozorčích radách. Stát chce od ledna tyto příspěvky zdanit 15 procenty. Rozhodující je přitom datum výplaty.

O novele se bude mlčet, stát by přišel o peníze

Mluvčí Kooperativy Milan Káňa se obává odlivu peněz

„Z reakcí některých klientů můžeme soudit, že se opravdu budou snažit své prostředky vybrat před účinností navrhované novely.“

Podle Hospodářských novin ale stát nebude mít zájem o medializaci zprávy. Pokud si totiž lidé v prosinci stihnou vybrat plné částky, stát i pojišťovny přijdou o peníze. Ministr financí Miroslav Kalousek navíc ještě v září tvrdil, že se o změnách bude diskutovat až příští rok. „To se omlouvám, že jsem vás zmátl. Nebyla to součást žádné strategie,“ tvrdí ministr nyní. Příští rok se jednat bude, ale o dalším znevýhodnění pojistek. Zdanění by mohlo projít už letos.

Rychlost částečného odkupu peněz od pojišťoven

  • Pojišťovna Axa stihne vyplatit peníze do tří dnů.
  • ČSOB Pojišťovna má výplatní lhůtu šest týdnů. Lhůtu lze zkrátit, pojišťovna si ale za každý týden účtuje 0,5 procenta z vybírané částky.
  • Kooperativa klientům doporučuje, aby výběr stihli do 20. prosince.
  • Komerční pojišťovna předčasné odkupy neumožňuje. Lidé mají k penězům přístup až v 60 letech.