Američané jsou nezaměstnaní, dolar je na dně

Hongkong – Dolar je na minimu. V dnešním asijském obchodování klesl k jenu na 15leté dno, tedy 81,37 jenů za dolar a euro vůči americké měně opět překonalo hranici 1,40 dolaru. Americkou měnu oslabují čísla z domácí ekonomiky. Jde hlavně o nezaměstnanost, která se sice v září udržela na srpnových 9,6 procenta, nevznikají ale nová pracovní místa. Veřejný sektor navíc musí dál propouštět. Americkému dolaru nepomohly ani výsledky víkendových zasedání Mezinárodního měnového fondu a skupiny G7. Finančníci se totiž na ničem nedohodli.

Veřejný sektor podkopává zaměstnanosti nohy

Dolar k minimu poslala i domácí veřejná správa. Úřady šetří a propouští přebytečné zaměstnance. V září ubylo přes 77 tisíc pracovních míst. Statistiku zachraňují soukromníci, kteří během prvního školního měsíce vytvořili 64 tisíc nových míst. „Tento rok jsme získali v soukromém sektoru přes 860 tisíc nových pracovních míst. Přesto musíme stále víc podporovat podnikatele, aby dál zaměstnávali lidi bez práce,“ tvrdí prezident poradního výboru pro hospodářské oživení Austan Goolsbee.

Dolar je na dně (zdroj: ČT24)

Nezaměstnaní Američané s hypotékami si ale oddychnou. Největší americká hypoteční banka Bank of America totiž zastavila zabavování a následný prodej ve všech 50 státech. Zkoumá, jestli její zaměstnanci nepostupovali příliš unáhleně.

Fed nejspíš do americké ekonomiky nalije další peníze

Páteční údaje z pracovního trhu také zvýšily pravděpodobnost, že se měnová politika v USA opět uvolní. Centrální banka potom do ekonomiky nejspíš pošle ještě letos další vlnu nových peněz. Kurzu nepomůže ani to, že zvýšenou nabídku dolarů budou nejspíš investoři i nadále využívat k nákupům výnosných aktiv na trzích mladých tržních ekonomik a komodit. To bude oslabovat americkou měnu proti ostatním.

šéf devizové sekce Deutsche Bank Alan Ruskin

„Máme tu už nějakou dobu ve většině vyspělých ekonomik nízké úrokové sazby, zatímco jinde vládne silný růst, který nutí k přitvrzení (měnové politiky). To naznačuje, že toky peněz do rozvíjejícího se světa budou pokračovat.“

Na víkendových zasedáních se nejvyšší finanční činitelé ve Washingtonu na žádných rychlých řešeních nynějšího napětí kolem směnných kurzů neshodli. Obchodníci nyní čekají nové intervence japonské centrální banky na trhu, protože na Tokio se za jeho zářijový zásah ve Washingtonu otevřená kritika nesnesla.

Dnes se v Pentagonu konal pietní akt, na kterém Američané vzpomněli na oběti útoků z 11. září.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP