OECD: Nejvyspělejší země světa čeká opět ekonomický útlum

Paříž – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se obává, že vyspělým ekonomikám hrozí zpomalení hospodářského růstu. Podle organizace je polevení tempa stále více pravděpodobné. Dodala, že ve Spojených státech již oživení ekonomiky možná dosáhlo svého vrcholu. USA se tak z problémů, které zemi způsobila krize, jen tak nedostane.

Nejvyspělejší země světa čeká útlum

Naději na zlepšení nedává ani souhrnný předstihový indikátor OECD pro všechny její členské země. Ten se v srpnu opět snížil, tentokrát o 0,1 bodu na 102,9 bodu. Zaznamenal tak již čtvrtý pokles za sebou. „Když máte takovou recesi, jakou jsme zažili v letech 2008 a 2009, tak potřebujete mnohem rychlejší růst. S tím současným se jen tak ven nedostaneme,“ říká o USA vedoucí ekonom JP Morgan Chase Jim Glassman.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

„Souhrnný předstihový indikátor OECD pro srpen 2010 posiluje signály zpomalujícího hospodářského růstu. […] Výhled plynoucí ze souhrnných předstihových indikátorů pro Kanadu, Francii, Itálii, Spojené státy, Brazílii, Čínu a Indii důrazně ukazuje na útlum.“

Organizace již minulý měsíc předpověděla, že hospodářský růst skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 ve třetím čtvrtletí zpomalí na 1,4 procenta a v dalších třech měsících na rovné procento. Ve druhém čtvrtletí růst podle OECD činil 2,5 procenta.

Vydáno pod