2013: Porosteme o 4,4 nebo o 2,1 procenta?

Praha – Česká ekonomika by mohla v roce 2013 růst čtyřprocentním tempem a zastavit se na úrovni 3,9 procenta. Spotřebitelské ceny by tou dobou měly v průměru růst o dvě procenta ročně. Bez práce by podle propočtu Mezinárodní organizace práce tou dobou mohlo být 6,3 procenta lidí. Vyplývá to ze střednědobého státního rozpočtu na léta 2012 a 2013, který poslancům spolu s návrhem státního rozpočtu předložila vláda.

Česká ekonomika poroste delší dobu

Loni naopak česká ekonomika klesla o 4,1 procenta a průměrná meziroční míra inflace byla jednoprocentní. Nezaměstnanost podle Mezinárodní organizace práce dosáhla 6,7 procenta. Vyhlídky na letošek už jsou optimističtější. Ministerstvo očekává, že naše ekonomika oživí a poroste o 1,6 procenta. Za pozitivním trendem stojí především zahraniční obchod. Hospodářství by se mělo vrátit k růstu i v delším horizontu.

Odhady ostatních ekonomických institucí optimismus ministerstva sdílí. V roce 2013 podle nich tempo českého hospodářství přesáhne tři procenta. Průměr jejich odhadů ale není tak optimistický jako samotné ministerstvo. To své předpovědi porovnává s prognózami 15 tuzemských institucí, mezi nimiž je například Česká národní banka, ministerstvo práce, Komerční banka nebo Hospodářská komora.

2013: Porosteme o 4,4 nebo o 2,1 procenta?

Nejoptimističtější výhled pro rok 2013 počítá s růstem ekonomiky o 4,4 procenta, nejnižší odhad naopak Česku předpovídá 2,1procentní růst. Průměr mluví o 3,3 procenta. Samotné ministerstvo financí odhaduje růst o 3,9 procenta. Schodek státního rozpočtu by se měl v té době snížit na rovných 100 miliard korun, zatímco pro příští rok se ještě počítá se schodkem 135 miliard. Stát by měl v roce 2013 vybrat na všech příjmech, tedy hlavně daních a pojistném, 1018 miliard korun, a to bez zahrnutí peněz z evropských fondů.