Svatomartinské letos poteče proudem

Praha - Přesně za měsíc se už pošesté dočkají milovníci svatomartinského vína, která jsou konkurencí francouzského Beaujolais nouveau. Obliba české varianty přitom rok od roku roste. Zatímco v roce 2005, kdy vinaři tradici svatomartinských vín obnovili, se prodalo 125 tisíc lahví, loni se už jednalo skoro o milion víc. Letos chtějí výrobci i přes nízkou úrodu prodat rekordní 1,6 milionu lahví.

Vinaři si zatím netroufají odhadnout, jak kvalitní v letošním roce svatomartinské víno bude. Už teď je ale jisté, že ceny proti minulým ročníkům podraží. Podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky půjde cena nahoru jen mírně: „Konkurence ve víně je obecně velká, zdražení nebude skokové.“

Letošní rok nebyl totiž k vinařům nejvlídnější. „Co se týče množství, tak nebyl zrovna nejlepší. Řekl bych, že patřil v posledních 20 letech k těm horším. Sklidíme asi polovinu celkového množství hroznů,“ říká Jiří Sedlo, předseda Svazu vinařů ČR.

Svatomartinské (zdroj: ČT24)

Letošní vinnou úrodu ovlivnily tuhé mrazy, plísně a krupobití

Na úrodě se podle vinařů podepsaly hlavně tuhé mrazy, plísně a krupobití. I přesto se ale o oblíbenou svatomartinskou značku uchází prozatím stovka vinařů s více než 250 vzorky vybraných mladých vín. Sortiment se navíc rozšíří o další světlou odrůdu. „Jde o odrůdu muškát moravský. Je to ryze moravská odrůda, velmi aromatická a velmi dobře doplní škálu svatomartinských vín,“ přiblížil ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Dosud se k výrobě svatomartinského bílého vína používaly jen odrůdy Müller Thurgau a Veltlínské červené rané. Růžové a červené se bude nadále dělat z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého. Podle odborníků tato vína v Česku už několik let úspěšně porážejí svou hlavní konkurenci - francouzské beaujolais.

  • Hrozny zdroj: holidays.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188436.jpg
  • Region Beaujeu zdroj: Au gout du monde http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201402.jpg