Občanské poradny jsou v jednom kole. Lidé nevědí, co s dluhy

Praha - Stále více lidí si neví rady s vlastními dluhy a obrací se proto na občanské poradny. Ty jen za letošní první pololetí evidují přes 8400 dotazů, přitom za celý rok 2009 jich řešily přibližně 11 tisíc. Hlavní kategorie, která má problémy se splácením nebo neplatí vůbec, jsou lidé od 31 do čtyřiceti let. Podle průzkumu společnosti M.B.A. Finance jich je více než třetina ze všech hříšníků.

Občanské poradny jsou letos v jednom kole. Více než 4000 dotazů jim směřovaných se týkalo obecně zadlužení, přes dva tisíce lidí chtělo pomoci s hledáním cesty z insolvence a 1900 tázajících řešilo exekuci. „Klienti často nemají o svých dluzích přehled, nemají k dispozici všechny potřebné dokumenty a ani neznají názvy a počty svých věřitelů,“ prohlásila realizátorka projektu „Dluhové poradenství“ Kateřina Plháková.

Největší část lidí, u kterých finanční problémy přerostly až do neschopnosti platit pohledávky, tvoří silné ročníky sedmdesátých let, které v posledním období zakládaly rodiny, rekonstruovaly bydlení. Téměř čtvrtinu hříšníků pak tvoří lidé ve věku od 21 do 30 let. „Přestože objem poskytnutých úvěrů klesá, míra delikvence i nadále roste,“ řekl analytik M.B.A. Finance Petr Fic.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Podle České národní banky se dluhy českých domácností jen za srpen zvedly o bezmála čtyři miliardy. Za poslední rok pak stouply o více než sedmdesát miliard.