Nečas: Povolenkami zdražování elektřiny brzdit nebudeme

Praha – Díky chystaným vládním opatřením bude elektřina pro domácnosti v příštím roce zdražovat jen o pět procent namísto hrozících dvanácti. Řekl to dnes premiér Petr Nečas. Slibovat zachování cen elektřiny při nárůstu počtu solárních elektráren s regulovanou výkupní cenou je ale podle premiéra nerealistické a populistické. Postavil se tak proti návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby už příští rok byly na vyrovnání cen elektřiny použity výnosy z prodeje emisních povolenek. To podle Nečase půjde nejdřív v roce 2013.

„Jsme schopni nárůst cen udržet na pěti procentech u domácností a někde mezi sedmi osmi procenty u firem,“ řekl premiér na tiskové konferenci s tím, že emisní povolenky je možné na vyrovnání snížení cen elektřiny použít až v roce 2013. Podle Nečase je třeba připravit sadu opatření, nespoléhat se pouze na povolenky, jak v pondělí navrhl Kalousek.

Vláda podle Nečase počítá s daní zatěžující zdroje solární energie tak, aby návratnost investic do zařízení činila 15 let. Další změnu bude znamenat zvýšení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. „Chceme sjednotit dobu návratnosti na patnáct let, takže daň bude odstupňována,“ uvedl.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka jeho úřad propočítává různé modely. Už včera Kocourek v ČT uvedl, že zdražení pro domácnosti by mohlo činit 5,4, pro firmy pak 7,2 procenta. „Něco zaplatí spotřebitelé, to je nezbytně nutné. Něco zaplatí státní rozpočet. A něco musí zaplatit obnovitelné zdroje,“ uvedl ministr. Podle Nečase je ale nemyslitelné, aby se na řešení problému nepodílel fotovoltaický byznys.

Ministr financí Miroslav Kalousek v pondělí uvedl, že vláda by mohla použít zdroje z prodeje emisních povolenek na kompenzaci růstu cen elektřiny v příštím roce. V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek, které stát chce poskytnout na kompenzaci cen elektřiny, měly dosáhnout asi 90 miliard korun.

Proti premiérově výtce, podle níž je slib zachování cen elektřiny při nárůstu počtu solárních elektráren s regulovanou výkupní cenou populistický, se ministr financí dnes večer ohradil. "Bylo by to nerealistické, a tudíž populistické za předpokladu, že by tady neexistoval poměrně masivní zdroj, se kterým veřejné rozpočty nepočítají. On tady ale existuje. Budeme-li mít k dispozici těchto 100 miliard, můžeme si dovolit eliminovat cenu elektřiny dokonce takovým způsobem, že první dva roky bychom ji nezvyšovali vůbec,“ uvedl Kalousek v Událostech, komentářích.

Původně stát plánoval tuto část emisních povolenek za roky 2013 až 2020 poskytnout podnikům zdarma. Uvažovaný krok tak bude mít dopad na náklady a zisk elektrárenských společností, neboť ekologické investice budou nuceny financovat ze svých zdrojů. V současné době povolenky na znečištění dostávají firmy zdarma, a pokud je nepotřebují, mohou je prodat či použít v dalších letech. Kupříkladu ČEZ dostal podle ekologů za roky 2008 a 2009 pro svá zařízení povolenky v hodnotě zhruba 2,9 miliardy korun.

Největší solární elektrárna světa - Sarnia
Zdroj: Enbridge.com