Čechy už láká i práce zadarmo

Praha – Lidí, kteří poskytují dobrovolnickou práci, v Česku přibývá. Podle průzkumu společnosti LMC už má zkušenost s jejími různými formami na 68 procent Čechů. Další chce k práci bez finančního ohodnocení inspirovat nový portál Dobro.cz. Ten nabízí nejen pracovní nabídky, ale třeba i příběhy lidí, kteří mají s dobrovolnou činností zkušenost.

„Sdílení zkušeností je inspirace pro ostatní. Na portálu Dobro.cz můžete jiným lidem ukázat, že nějakou formu dobra koná velké množství lidí. Můžete také ukázat, že není velké a malé dobro, jen jednotlivé skutky, které pomáhají okolí,“ uvedl organizátor projektu Jaroslav Černý.

Zájemci na stránkách najdou třeba příběhy lidí, kteří pomáhali s odklízením následků povodní, darují krev nebo doučují handicapované děti. Uživatelé by se zde podle organizátorů měli dozvědět, že může hodně pomoci i taková maličkost jako přinést nákup nemohoucí sousedce nebo věnovat starší oblečení Armádě spásy.

Studio 6: Dobrovolnická práce (zdroj: ČT24)

Podle průzkumu mezi zhruba tisícovkou uživatelů pracovních portálů má s dobrovolnickou prací zkušenost 68 procent lidí, z toho 35 procent poskytlo finanční pomoc, 33 procent pomohlo vlastní prací. Nejčastěji prý lidé pomáhají dětem, postiženým, seniorům a zvířatům.

Jiří Tošner, předseda Národního dobrovolnického centra:

„Pořád ještě u nás převažují dobrovolníci – studenti a mladí dospělí. Situace se ale pomalu mění, začíná přibývat tzv. bílých límečků, tedy lidí, kteří sedí celý den u počítače, ale rádi by o víkendu nebo odpoledne šli někomu pomáhat. Takže se ve struktuře dobrovolníků začínáme přibližovat západní Evropě.“

Na portále proto zájemci najdou i nabídky na dobrovolnickou práci, ti, kteří nějakou pomoc hledají, si zase prostřednictvím webu mohou podat inzerát na „svého“ dobrovolníka. Lidé sem zde také mohou vkládat vlastní příběhy o tom, jak někomu pomohli.

Podporu dobrovolnické práci už nabízejí i některé firmy, které svým zaměstnancům umožňují se několik dní v roce věnovat dobročinné práci. Řada akcí podporujících dobrovolnictví by měla vypuknout hlavně v příštím roce, který bude Evropským rokem dobrovolnictví.