Topolánek: Za krizi i problémy ekonomiky mohou politici

Praha – Bývalý premiér Mirek Topolánek při svém dnešním vystoupení na Foru 2000 kritizoval politiky za to, že se chtějí udržet u moci. Podle něj tak mohou za problémy současné politiky a omezují lidskou svobodu. Ve svém projevu obhajoval kapitalismus s minimem zásahů státu a kritizoval „bezuzdný konzumerismus“, který podle něj živí politická moc nabízející lidem „stát blahobytu“.

Bývalý premiér Mirek Topolánek

„Neviditelná ruka trhu byla vystřídána hrabivou rukou úředníků a politiků,“ řekl Topolánek v úvodu svého projevu. Ekonomika podle něj v moderním státě už přestala být hlavním nástrojem k dosahování blahobytu. „Tuto roli si pro sebe, a vím přesně, o čem mluvím, uzurpovala politická moc. Ta je sama o sobě nástrojem i cílem a ve snaze tu pozici si uchovat vnucuje občanům nebezpečnou iluzi bezpracného zisku,“ řekl.

Stát přeje pouze rostoucímu konzumu, na potomky nemyslí

Moderní stát podle Topolánka zcela nepřiměřeně reguluje a deformuje volný trh. „Moderní stát blahobytu vsadil na rostoucí konzum za každou cenu, bez ohledu na naše potomky a na budoucnost,“ dodal. Podle Topolánka to ale není vina volného trhu, nýbrž rozmařilosti a populismu, který podporují politici prosazující státní regulace. „Stát obrovskou část bohatství odjímá těm, kteří ho vytvořili, a používá ho na úplatky těm, kteří mu na oplátku dávají zdání legitimity,“ prohlásil někdejší předseda vlády.

Topolánek dále obvinil stát, že omezuje normální tržní ekonomiku i lidskou svobodu mimo jiné nespravedlivými dotačními systémy. „Podnikatelé mají dvě možnosti. Buď se přizpůsobí a místo volného trhu vsadí na kšefty se státem, veřejné zakázky, subvence, dotace a nejrůznější incentivy, nebo s vládou bojují, někdy i za cenu šedé ekonomiky,“ řekl Topolánek. Obojí prý považuje za nemorální.

Za krizi mohou politici, ne bankéři

Bývalý premiér Mirek Topolánek

„Stalo se módou vystupovat proti vykořisťování a kapitalismu. Ve skutečnosti je to vždycky státní moc, které bychom se měli bát v první řadě.“

Vinu politikům přiřkl Topolánek i za nedávnou ekonomickou krizi. Tu prý nezpůsobil nedostatek regulace trhu či nezodpovědnost bankéřů, ale sami západní politici tím, že bankám dávali nesmyslné záruky a motivovali je půjčovat i lidem, kteří evidentně nemohli splácet.

Účast Topolánka a podnikatele Zdeňka Bakaly na Foru 2000 si nepřáli aktivisté. Ti dali nespokojenost najevo protestem při zahájení konference. Z Fora 2000 se podle nich stala „elitářská“ konference. Topolánek dnes se svými názory mezi posluchači debaty příliš pozitivní ohlas nesklidil. Potlesk si naopak vysloužil následující řečník, když s Topolánkem otevřeně nesouhlasil. Konference Forum 2000 vznikla z iniciativy exprezidenta Václava Havla a má být debatním fórem o problémech světa.