Razie na Berounsku odhalila 39 nelegálních pracovníků

Beroun - Dnešní razie ve firmě na Berounsku odhalila 39 nelegálně zaměstnaných cizinců. Podílelo se na ní ministerstvo práce a sociálních věcí, zástupci úřadu práce, policie a celní správy. Razie pořádají úřady po celé republice každý den. Jejich příprava je ale náročná. Prvotní podezření přijde od úřadu práce. Inspektoři, celní správa a policie pak musí prostudovat a zajistit budovu firmy. Pak už probíhá vyslýchání a další šetření.

První zjištění ukázala, že v kontrolované firmě pracovalo 42 cizinců z Ukrajiny a Moldávie. Třicet devět z nich nemělo doklady v pořádku. Chyběla jim pracovní smlouva nebo měli živnostenský list vydaný pro jiný okres. To je ale také přestupek. Většina krajů se totiž snaží svoje pracovní místa chránit. „Ta povolení vydáváme jen tam, kde vidíme, že je to nezbytně nutné,“ tvrdí ředitelka berounského úřadu práce Lenka Šmídová.

Mluvčí celní správy Zuzana Hrubá:

„Samotnému zaměstnanci, který nevykonává práci na základě povolení, hrozí pokuta 10 tisíc, zaměstnavateli hrozí rovněž pokuta, a to až milion korun.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Inspektoři stihli jen od září 45 kontrol. Kompletní šetření potom uzavřeli u 26 firem, 19 z nich se provinilo proti zákonu. Padlo už i trestní oznámení k ukončení živnosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí bude firmy kontrolovat do konce roku, pak bude výsledky vyhodnocovat. Nevylučuje, že budou pokračovat i v dalších letech. „Ti, kteří neodvádějí daně, sociální pojištění a zdravotní pojištění, tak jen způsobují to, že ti ostatní se na ně budou muset složit,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.