ČEZ kvůli krizi odkládá dostavbu Temelína

Praha - ČEZ odkládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín, možná až o několik let. Uvedl to server iHNed.cz s odvoláním na vyjádření nejmenovaného zdroje z vedení ČEZu. Informaci potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Důvodů k posunu jedné z největších energetických soutěží na světě je víc, tím hlavním je změna energetického trhu způsobená krizí. Kromě toho pozdržení stavby zapadá do nové investiční strategie ČEZu. Firma začala šetřit, řadu investic zrušila, další přehodnocuje.

Firma původně plánovala, že dva nové bloky Temelína začnou vyrábět proud v roce 2020. Hotovy ale budou o několik let později. „Tendr se zpozdí. Nevíme zatím o kolik, ale může to být o několik let,“ řekl serveru zdroj z představenstva ČEZu, který nechtěl být jmenován. „Když jsme tendr plánovali, byli jsme moc optimističtí,“ dodal. Se zpožděním už počítají i politici. „Vím, že se termín dokončení posune,“ potvrdil ministr průmyslu Martin Kocourek.

K oddálení dostavby Temelína ČEZ vedou dopady krize. Kvůli ní se změnily podmínky na trhu a nyní není jisté, zda po roce 2020 bude dostatečně silná poptávka po elektřině, aby se produkce z nových reaktorů bez problémů prodala. „Odhady spotřeby elektřiny, které se dělaly před vypuknutím krize, se změnily,“ podotkl Kocourek.

ČEZ odkládá dostavbu Temelína (zdroj: ČT24)

ČEZ, jehož zisky v minulých letech táhla vzhůru rostoucí cena elektřiny, se ocitl v nové situaci. Trh se změnil, cena elektřiny je 15 procent pod předloňskými maximy a obrat je v nedohlednu. Už loni firma nastartovala úsporný program a seškrtala plán investic do roku 2015 skoro o sto miliard korun. Nyní ČEZ pracuje na dalších úsporách.

Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, může dosáhnout až 500 miliard korun. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Původně se čekalo, že jméno vítěze tendru bude známé počátkem roku 2012.