Po skončení deregulace přibude soudních sporů, tvrdí nájemníci

Praha – Pokud nebude vyřešená otázka nájemného po skončení deregulace, hrozí Česku řada soudních sporů. Upozorňuje na to Sdružení nájemníků ČR. To doporučilo vlastníkům bytů, aby dál zvyšovali nájmy jen o inflaci. Ministerstvo pro místní rozvoj obavy z růstu počtu soudních pří o nájemné nesdílí. Problémem ukončení deregulace nájemného se bude dnes zabývat i Občanské sdružení majitelů domů.

Od příštího roku skončí horní limity nájemného ve většině měst. V některých obcích tak může bydlení podražit až o stovky procent. Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj se konec regulace dotkne během dvou let asi půl milionu lidí.

„Nárůstu soudních sporů o určení nájemného se nebojíme. Majitelé i nájemníci podle nás dají spíše přednost domluvě,“ míní mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. Pokud se vlastník s nájemníkem nedohodnou, může podle platných zákonů řešit spor o činži právě jen soud. Jednostranné zvýšení nájmů ze strany vlastníků možné není.

Ekonomika ČT24: Jaké budou tržní nájmy? (zdroj: ČT24)

Sdružení nájemníků má ovšem z konce deregulace obavy. Už nyní se podle něj objevují případy, kdy majitelé bytů chtějí oproti současnému nájmu o 300 až 400 procent více.

Návrh novely občanského zákoníku, která by rozhodování soudů o nájmech jasně zakotvila, předložilo vládě ministerstvo pro místní rozvoj. Návrh počítá s tím, že soud určí nájem na základě takzvaného nájemného v místě a čase obvyklého. Tato úprava má zabránit zbytečným průtahům v soudních řízeních. Podle Sdružení nájemníků se však do konce roku nepodaří změnu schválit.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje na začátek příštího roku také cenovou mapu nájemného v Česku. Podle Sdružení nájemníků ale nebude povinná a navíc z ní jen obtížně bude možné určit skutečnou hodnotu nájemného.