Kellner se stále drží na špici českých boháčů

Praha – Nejbohatším mužem v Česku zůstává Petr Kellner. Většinový vlastník skupiny PPF ovládl žebříček českých a slovenských miliardářů s majetkem odhadovaným na 60 až 75 miliard korun. Oproti předchozímu krizovému roku si Kellner polepšil, tehdy se jeho jmění pohybovalo mezi 57 až 65 miliardami korun. Druhé místo s jměním až 55 miliard korun obsadil v aktuálním žebříčku časopisu Týden podnikatel Andrej Babiš, majitel agrochemického holdingu Agrofert.

Nejbohatší muž Česka Kellner opakovaně figuruje také v žebříčku nejbohatších lidí světa, který zveřejňuje časopis Forbes. Podle pořadí z letošního března byl Kellner 89. nejbohatším člověkem světa s odhadovaným majetkem 7,6 miliardy dolarů (asi 135 miliard korun). Do žebříčku se letos poprvé dostali i spolumajitel těžební společnosti OKD Zdeněk Bakala, který v něm obsadil 828. místo a Andrej Babiš, který se umístil na 937. pozici. Bakala podle Forbesu ovládá majetek za 1,2 miliardy dolarů a Babiš za miliardu dolarů.

Celkem 111 tuzemských miliardářů, jejichž žebříček sestavil časopis Týden, ovládá majetek v hodnotě 538 až 667 miliard korun. Spodní hranice odhadu přibližně odpovídá majetku, který podle amerického časopisu Forbes ovládá indický miliardář a nejbohatší Asiat Mukeš Ambání.