Srpen přinesl pozitivní čísla pro průmysl v EU i eurozóně

Brusel - Průmyslová produkce v srpnu zrychlila svůj růst jak v eurozóně, tak v celé evropské sedmadvacítce. Průmysl v zemích platících evropskou jednotnou měnou meziměsíčně vzrostl o 1,0 procenta a v celé EU pak o 0,8 procenta. Přitom ještě v červenci podle údajů Eurostatu průmyslová produkce rostla v obou případech o pouhých 0,1 procenta.

Průmysl ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce zaznamenal 7,9procentní nárůst v eurozóně a 7,5procentní v Evropské unii. Meziměsíční růst vykázalo 18 členských států, ve třech se průmysl naopak propadl a ve Francii stagnoval. Data za zbytek z celkem 27 členských států zatím nejsou známá.

Nejrychlejší růst průmyslu ve srovnání s předchozím měsícem registrovalo předlužené Řecko (5,6 procenta), které od krachu zachránily jen půjčky od států eurozóny a od Mezinárodního měnového fondu. Řekům se přitom přiblížily jen Litva a Slovinsko, kde průmyslová produkce rostla o 5,2 procenta.

Naopak největší meziměsíční pokles vykázalo Irsko (-13,6 procenta), které bývá označováno jako nástupce Řecka. Tamní vláda totiž musí velmi nákladně zachraňovat krachující banky, což vede k citelnému nárůstu celkového zadlužení země. Značný propad zaznamenalo i Dánsko (6,6 procenta) a Švédsko (4,0 procenta). Přitom v Česku průmysl v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem rostl 1,3procentním tempem.

Vydáno pod