Volná místa bude hlídat nový superúřad práce

Praha – Nezaměstnané a volná pracovní místa bude mít na starost nový „superúřad práce“. Poslanecký návrh na centralizaci stávajících úřadů, které jsou v současnosti samostatnými jednotkami, dnes schválila vláda. Vznik centrálního úřadu práce má zefektivnit a zjednodušit fungování úřadů práce a v příštím roce ušetřit 175 milionů korun.

„Sedmdesát sedm samostatných organizačních složek státu, kterými je dnes 77 úřadů práce po celé České republice, bude sloučeno do jedné organizační složky státu, což zefektivní provoz a umožní provedení restrukturalizace, jak personální, tak funkcionální a majetkové,“ vysvětlil zjednodušeně důvody centralizace premiér Petr Nečas.

Díky změně se část agendy úřadů práce přesune na jeden centrální a ředitelé jednotlivých poboček tak budou mít více času na vlastní poslání úřadu. „Tito ředitelé nebudou zabíjet čas evidencí majetku, dílčí personalistikou nebo účetnictvím. To vše zajistí servis vytvořený centrálou. Jde o změnu manažerského řízení úřadu práce,“ uvedl autor návrhu, poslanec za Věci veřejné, Martin Vacek.

Náklady na provoz stávajících 77 úřadů práce jsou dnes zhruba 1,7 miliardy korun ročně. Úspora v příštím roce bude činit 175 milionů korun, většina z ní bude spočívat v nižších výdajích na nákup energií řešených centrálním nákupem.