Největší rovnoprávnost panuje na Islandu

Reykjavík – Stejná práva pro muže, stejná pro ženy, a to nejen v oblasti politiky a vzdělávání, ale i zaměstnanosti nebo zdraví – ne všechny země se ale mohou takovou rovností skutečně pochlubit. V žebříčku rovnoprávnosti vedou stále severské národy. Vůbec nejlepší je situace na Islandu. Druhé a třetí místo pak obsadily Norsko a Finsko. Vyplývá to z každoročního průzkumu Světového ekonomického fóra.

Zajištění rovných příležitostí pro ženy i muže je na Islandu tradičně samozřejmostí. "Na Islandu je zajímavé, že i v momentu, kdy zemi hrozil bankrot, tak se do čela banky a jednak i země dostaly dvě ženy, podotýká ředitelka Fóra 50 % Jana Smiggels Kavková.

Taky Česko si ale oproti minulému roku o devět míst polepšilo. Z hodnocených 134 zemí mu patří 65. příčka. V otázce rovnoprávnosti má stále co dohánět. Největší slabinou je stále nízké zastoupení žen v politice. Velmi dobré výsledky má Česko naopak v oblasti vzdělanosti žen a v přístupu ke zdravotní péči.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

V případě rovnoprávnosti podle sociologů tradičně platí přímá uměra – čím technicky vyspělejší společnost, tím rovnější přístup k oběma pohlavím. „Jestliže je industrializovaná společnost a je v ní plno nástrojů, tak není tak těžké dělat tyto moderní práce, i když je člověk třeba fyzicky slabší,“ vysvětlila socioložka Jiřina Šiklová.