Kadeřnický salon v Norimberku přišel s novinkou, vlasy myje dešťovkou

Norimberk – V době, kdy lidé obrací každou korunu, zároveň vymýšlí, jak ušetřit. Například v každé domácnosti se ročně spotřebuje několik desítek tisíc litrů upravené a draze zaplacené vody, nabízí se tedy její alternativa ve vodě dešťové. Ta je vhodná prakticky ke všemu - zalévání zahrad, mytí aut, na praní prádla a nově ji začal používat i jeden kadeřnický salon v Norimberku.

Získání dešťové vody téměř nic nestojí a navíc je v mnoha ohledech lepší než chlorovaná. Podle Alexandra Draganice je dešťová voda také klíčem ke stylovému účesu. Vlasy jsou po jejím umytí měkké a nemusí se už používat kondicionér. Současně je ekologicky šetrná.

„Filtrovaná dešťová voda má hodnotou pH 7,7 - 7,8. Proto je tato voda ekologická a dobrá pro vlasy. Jsou potom jemné. Dešťovou vodou děláme i něco pro naše životní prostředí. Místo chemických výrobků využíváme vodu, která je dobrá i pro naše zdraví,“ vysvětluje vlastník salonu nabízející „biovodu“ Alexander Draganic.

Draganic přitom dva roky vymýšlel, jak vodu odčerpat a vyčistit od nečistot. Nakonec slavil úspěch - ze střechy teče voda rovnou do velkých nádrží, kde je následně filtrována. Ve sklepě takto skladuje až 8 000 litrů a vydrží přibližně jeden měsíc.

Názory na kadeřnictví používající dešťovou vodu

Yvonne Goretzhi, klientka

„Obvykle používám olej na konečky svých vlasů. Teď už nemusím a moje vlasy jsou lesklejší a jemnější než dříve.“

Jessica Phillips, kadeřnice

„Okamžitě si všimnete rozdílu, voda je měkčí. Kadeřníci mají často problémy s pokožkou na rukou. Vzhledem k častému využívání vody je kůže velmi suchá, takže musíme používat hodně krémů. Teď už ne. Díky dešťové vodě používáme méně šamponu a kondicionér vůbec žádný.“

Salon tak ušetří jak na přípravcích, tak na odběru vody. Rozdíl je v konečném součtu markantní. Předtím, než kadeřnický salon začal dešťovou vodu používat, spotřeboval o 200 tisíc litrů vody víc. V konečných cenách pro zákazníky se novinka téměř nepromítne - za dešťovou vodu si připlatí jen čtyři eura.