Trichet: Evropa zatím měnovou politiku neuvolní

New York – Do debaty kolem takzvané měnové války se nově zapojil i prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Podle něj musejí lídři největších ekonomik zabránit závodům v devalvování svých měn. Před umělým snižováním kurzů varoval už minulý týden šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss Kahn. Řada důležitých zemí má jiný názor – třeba Spojené státy nebo Japonsko.

Na téma měnových kurzů promluvil Trichet v ekonomickém klubu v New Yorku. Řekl, že Evropská centrální banka svou měnovou politiku zatím uvolňovat nebude a varoval před protekcionismem. „Není čas pro samolibost. Rozhodně nepotřebujeme války jakéhokoliv druhu, co potřebujeme, je důvěrná a rozhodná spolupráce,“ zdůraznil šéf ECB a postavil se tak za stanovisko Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Americká centrální banka ale nevylučuje, že měnovou politiku uvolní, například nakupováním státních dluhopisů. To se odráží i v kurzech měn – zatímco dolar klesá, euro se vydalo vzhůru a atakuje hranici 1,40 dolaru za euro.

Už na konci října se sejdou ministři financí zemí G20, tentokrát v jihokorejském Soulu. Právě Korea, Čína a Japonsko čelily v minulých týdnech kritice kvůli opatřením oslabujícím jejich měny. Třeba Japonsko proto do ekonomiky napumpovalo v přepočtu bilion korun. Teď se ale tamní ministr financí kvůli měnové politice pustil do Číny a Koreje. „Pochopitelně se budeme bavit o devalvačních závodech – a Jižní Korea jako hostitelská země bude čelit řadě otázek,“ avizoval témata rozhovorů japonský ministr financí Yoshihiko Noda.

Japonsko se brání, že svými intervencemi jen reagovalo na stále častější zásahy ze strany Koreje a Číny. Právě Čína je pod největším tlakem ostatních zemí. jüan totiž dlouhodobě drží podhodnocený a náprava jde podle názoru kritiků příliš pomalu.

Vydáno pod