OPEC nechá těžbu na krizové úrovni

Vídeň – Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechá těžbu beze změny. Dohodli se na tom dnes delegáti kartelu, kteří se poprvé po sedmi měsících sešli ve svém sídle ve Vídni, aby posoudili situaci na trhu. Celý OPEC bez započtení Iráku by tak měl nadále těžit maximálně 24,84 milionu barelů denně, což je asi 30 procent světové spotřeby. Kartel také uvedl, že ho znepokojuje oslabování dolaru.

Celkový limit produkce jedenácti členských zemí zůstává na nezměněné úrovni už od prosince 2008. Tehdy ho kartel snížil o rekordních 4,2 milionu barelů, aby reagoval na propad poptávky a cen v důsledku ekonomické recese. Od té doby se cena ropy z necelých 40 dolarů za barel zvýšila zhruba na dvojnásobek. "Trhy na tom v současné době nejsou špatně. Čekáme na výsledky, se kterými budou producenti ropy spokojeni, uvedl angolský ministr ropného hospodářství Jose Vasconcelos.

Saúdskoarabský ministr Alí Nuajmí před zasedáním novinářům řekl, že nejdůležitější je nyní udržet ropný trh v nynějším rozpětí 70 až 80 dolarů za barel. Dodal, že producenti mají obavy z možného návratu globální ekonomiky do recese, který by ropu srazil dolů.

V posledních týdnech však ropa kvůli poklesu kurzu dolaru postupně zdražuje. Tento měsíc cena americké ropy vystoupila na pětiměsíční maximum nad 84 dolarů za barel a nyní je nad 82 dolary.

Vystřídá dolar jiná měna?

Právě soustavné oslabování dolaru kartelu nevyhovuje, protože ropa je typická dolarová komodita a kartel za ni dostává zaplaceno hlavně v americké měně. V minulosti se část členů sice pokoušela přejít k platbám   jiných měnách, naprostá většina prodeje se ale dál odehrává v dolarech.

„Ministři organizace OPEC jsou znepokojeni situací kolem dolaru,“ řekl po schůzce kartelu jeho generální tajemník Abdalláh Badrí. „Nejde jen o nás, sleduje to celý svět. Já nevím, co se stane. To nás také do roku 2011 znepokojuje,“ dodal. Kurz dolaru klesá už několik měsíců a dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, je nejníže od začátku roku.

Na těžbu ropy dohlíží OPEC od svého vzniku v roce 1960. V současné době má 12 členů. Kvótami se ale řídí pouze 11 z nich, na Irák se kvóty zatím nevztahují. Země totiž teprve obnovuje ekonomiku zničenou po invazi spojeneckých vojsk v roce 2003. Když se započte i produkce Iráku, celý OPEC těží více než 29 milionů barelů ropy denně.