Fed se chystá USA postavit na nohy další pomocí

Washington/Boston – Šéf Americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke dnes řekl, že je připraven poskytnout ekonomice USA další pomoc. Spekulace, které na finančních trzích kolují už delší dobu, jsou tedy potvrzeny. Bernanke řekl, že vysoká nezaměstnanost a příliš nízká inflace jinou možnost ani nedávají. Teď už tedy nejde o to, zda pomoc poskytnout, nebo ne, ale spíše o to, jak velká bude a jak nejlépe ji v ekonomice aplikovat. „Vypadá to, že pokud se nic nezmění, bude důvod k dalšímu zásahu,“ řekl Bernanke na konferenci pořádané Federální rezervní bankou v Bostonu.

Vysoká nezaměstnanost ohrožuje ekonomiku USA

Trvající vysoká nezaměstnanost by mohla ohrozit udržitelnost hospodářského oživení, zatímco příliš nízká inflace zase může způsobit nebezpečný propad cenové hladiny. Nepomohla ani rekordně nízká základní úroková míra. Ta je v USA od konce roku 2008 na minimu v pásmu nula až čtvrtina procenta. Fed už v prvních měsících loňského roku v době hluboké recese sáhl k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, které spočívá v pumpování peněz do ekonomiky prostřednictvím nákupů dluhopisů a dalších aktiv.

Kvůli letošnímu zřetelnému zpomalování růstu ekonomiky Fed oznámil omezený program nákupů vládních dluhopisů již v srpnu, nyní však ekonomové čekají vyhlášení nového programu, který bym byl rozsahem podobný tomu loňskému. Bernanke však žádné podrobnosti o připravovaném programu nesdělil a řekl jen, že Fed stále ještě zvažuje, jak velký a razantní by měl být. Cílem nákupů dluhopisů má být snížení dlouhodobých tržních úrokových sazeb, které by stimulovalo výdaje a investice a snížilo přetrvávající vysokou nezaměstnanost. Tyto kroky však mají i svá rizika, upozornil Bernanke.

Dolar je na tom bídně, pomoc Fedu mu nepomůže

Šéf Americké centrální banky Ben Bernanke

„Nekonvenční opatření mají své náklady a omezení, která se při posuzování toho, jak razantní by měla být, musí brát v úvahu.“

Dodal, že předešlý program nákupů dluhopisů sice z hlediska snížení dlouhodobých úroků uspěl, dále však zvýšil již tak vysokou bilanční rozvahu Fedu, která může oslabit jeho pozici.

Dolar reagoval na slova šéfa Fedu dalším poklesem na nové osmiměsíční minimum k euru a letošní nejnižší úroveň ke koši měn. Americká měna všeobecně klesá již několik týdnů, zejména poté, co Fed v září naznačil, že je připraven přijít ekonomice na pomoc. Propad dolaru přispívá ve světě k obavám z „měnové války“, kdy by jednotlivé země usilovaly o obchodní výhody sériemi devalvací svých měn.

Fed by mohl pomoci 500 miliardami dolarů

Mladé tržní ekonomiky jako Čína nebo Brazílie navíc začínají být silně znepokojeny tím, že extrémně uvolněná měnová politika USA je ve svém důsledku zaplavuje mohutným přílivem spekulativního kapitálu. Přebytek levných peněz na trzích při nulových úrocích rovněž vede k růstu cen komodit jako kovů, zlata i ropy.

Většina ekonomů očekává do konce roku zásah Fedu v objemu kolem 500 miliard dolarů. Stále více analytiků čeká, že Fed přijde s oznámením již na příštím zasedání svého měnového výboru, které se koná počátkem listopadu, tedy těsně před volbami do Kongresu.

Dnes se v Pentagonu konal pietní akt, na kterém Američané vzpomněli na oběti útoků z 11. září.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP