Boj o přístupnost aténské Akropole je zatím nerozhodný

Atény – Řecká policie se snaží udržet aténskou Akropoli přístupnou pro turisty. Vchody historického skvostu hlavního města totiž znovu oblehly desítky zaměstnanců ministerstva kultury se smlouvami na dobu určitou. Ti už třetí den stávkují za vyplacení dlužných mezd. Zatím není jisté, zda se světově proslulou památku podaří ještě dnes zpřístupnit.

Turisti mohou do Akropole postranním vchodem

Vláda se snaží turisty na Akropoli znovu přilákat. Otevřela proto jeden z postranních vchodů. Není však jasné, zda zahraniční návštěvníci budou o této možnosti vědět. Navíc mohou stávkující zablokovat i tento přístup do 2500 let staré pevnosti.

Ve čtvrtek policie rozehnala slzným plynem 150 stávkujících, kteří uzavřeli vstup do Akropole a v pevnosti se zabarikádovali. Stávkující se tak snažili vymoci nevyplacenou mzdu za téměř dva roky. Ministerstvo kultury slíbilo, že dlužné mzdy budou vyplaceny, ale není jasné kdy.

americká turistka o Akropoli

„Dorazili jsme sem v první den stávky a pak byl klid, ale další den uplynul a další den a my opravdu doufáme, že dnes se tam podíváme, protože je to opravdový řecký klenot. Já rozumím, že je tu komplikovaná situace, ale nemyslím si, že by to mělo ovlivňovat i turisty.“  

Země se v uplynulých měsících se stávkami potýkala často. Šlo zpravidla o stávky proti úsporným opatřením socialistické vlády a proti reformám, k nimž se silně zadlužené Řecko zavázalo výměnou za finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu korun). Na přijetí pomoci se Řecko v květnu dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem a dalšími členy eurozóny.