Stávky ve Francii leteckou dopravu neohrozí

Paříž - Hrozící chaos na francouzských letištích, která kvůli stávce a protestům proti důchodové reformě nedostávala palivo pro letadla, byl zřejmě zažehnán. Zásobování bylo obnoveno a postupně jsou pohonné hmoty dodávány i čerpacím stanicím v zemi. Oznámily to francouzské vládní orgány, které v sobotu čelily dalším masovým protestům proti připravované reformě. „Se zásobováním palivy už nejsou žádné problémy,“ prohlásil v rozhlase státní tajemník resortu dopravy Dominique Bussereau.

Dočasně podle něj mají problémy už jen menší letiště jako Nice nebo Nantes. Přesto v současnosti nemusejí být rušeny žádné lety; letecké společnosti byly vyzvány, aby jejich stroje nabraly dost paliva při mezipřistáních, pokud směřují do destinací, kde ještě zásobování vázne. Také v zásobování benzinových pump pro motoristy se situace podle Bussereaua uklidňuje. Přesto tajemník znovu apeloval na řidiče, aby benzin zbytečně nenakupovali do zásoby. V současnoti je benzin vyprodán asi v desetině francouzských čerpacích stanic.

Odbory nicméně informovaly, že ve všech 12 francouzských rafineriích stávka pokračuje. Svaz ropného průmyslu UFIP v této souvislosti upozornil, že pokud by stávková akce neskončila, mohly by pumpám začít docházet pohonné hmoty do poloviny týdne a vláda by musela sáhnout na nouzové rezervy. Dnes v noci mají navíc zahájit protestní akce řidiči nákladních vozů, kteří svými blokádami dokážou ochromit celou zemi. Zatím bylo stávkou v rafineriích, která trvá od úterka, zasaženo 350 až 400 pump společnosti Total, což jsou však jen tři procenta všech čerpacích stanic v zemi. Výpadky by se ovšem mohly výrazně zhoršit, pokud by se nákladním dopravcům podařilo dnes v noci a v pondělí zablokovat hlavní silniční tahy.

Potíže přetrvávají i na železnicích, kde kvůli protestní stávce trvající už šest dní vypadla třetina vysokorychlostních vlaků a polovina regionálních spojů. Mezinárodní trasy superexpresů Thalys a Eurostar do Německa však fungují normálně. Další velké demonstrace jsou plánovány na úterý. Odboráři chtějí v ten den uspořádat již třetí masový protest proti důchodové reformě, která má zvýšit věk pro nárok na starobní důchod z dosavadních 60 na 62 let. V sobotu se podobné akce zúčastnily podle odborů až tři miliony lidí, podle ministerstva vnitra vyšlo do ulic 825 000 lidí.

Prezident Nicolas Sarkozy se snaží prosadit důchodovou reformu, která je podle něho jedinou cestou, jak získat peníze na vyplácení důchodů. Ročně chybí na důchody 32 miliard eur, ale v roce 2020 by to už bylo 50 miliard eur. Více než 70 procent Francouzů se podle výzkumu zveřejněného v tomto týdnu domnívá, že současná vlna stávek přeroste v celonárodní protestní hnutí jako v roce 1995, kdy po třítýdenní stávce dopravců a řidičů městské dopravy vláda ustoupila z připravovaných ekonomických reforem, včetně vyššího odchodu do důchodu. Polovina oslovených pak se stávkami souhlasí.

Francouzi blokují rafinerie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod