Volby koalici nepomohly, na reformy má pouze rok

Praha - Komunální volby už proběhly, výsledky senátních budou známé v sobotu. Každý si na ně udělal vlastní názor, strany se však rozhodně neshodují. Vládní koalice o nich mluví jako o potvrzení nastartovaného trendu a není nijak překvapená. Opozice je potom vnímá jako důkaz, že lidé nejsou s vládními reformami spokojení. Ať je to jak chce, už nyní to vypadá, že vůle Čechů prosazování potřebných reforem skutečně zkomplikuje.

ekonom České spořitelny Petr Zahradník

„Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny stanovily poměrně jasný a nekompromisní reformní kurs zaměřený na ozdravení veřejných financí, konec konců i na postup proti korupci. A dokážu si představit, že nejenom ty již ukončené komunální volby […], ale i ten poločas průběhu voleb do Senátu ukazuje, že to koalice v každém případě nebude mít tak lehké, že jí přibyly překážky.“

Ekonom dodává, že z více než dvaceti statutárních měst najde koalice spojence pouze ve čtyřech. To je při dané politické náladě silně nedostatečné. Například v severomoravských městech volilo KSČM a sociální demokraty mnohdy až 60 procent voličů. To je podle Zahradníka s realizací vládních reforem v podstatě neslučitelné. Přitom reformy konkrétně tato oblast velice potřebuje.

Rozhovor s Petrem Zahradníkem a Alešem Michlem (zdroj: ČT24)

Nečas musí v příštím roce prosadit, co se dá 

analytik Raifeissen bank Aleš Michl

„Výsledky voleb jsou pro premiéra Nečase jasný signál k tomu, že musí být ještě tvrdší v reformách, že musí být ještě tvrdší v tažení vůči korupci a vůči zprůhlednění veřejných zakázek […]. Co nezvládneme v příštích dvanácti měsících, nezvládneme už v tomto volebním období.“

Čtyřleté volební období je podle Michla rozloženo do dvou částí. V prvních dvou letech podle něj politici myslí ekonomicky, pak už ale začínají přemýšlet populisticky. Dodává, že zatím mnoho učiněno nebylo a nová situace vše komplikuje. Naplánovaný schodek rozpočtu se sice dodržet dá i za stávající situace, jde ale o málo ambiciózní cíl. „Měli bychom mít ambici jednou ty rozpočty vyrovnat,“ konstatuje Michl. Zadlužení Česka totiž roste o 3 500 korun za jednu sekundu.

Analytik vládě vzkázal, že má nechat české podniky, aby se zotavily. Drtí je totiž posilující koruna a rostoucí mzdové náklady. Zvyšování daní jim tak vůbec neprospěje. Koalice by se naopak měla zaměřit na kvalitu zákonů, legislativu a zprůhlednění veřejných zakázek. Zatím mu totiž chybí zveřejňování zakázek na internetu. V této oblasti se totiž dá ušetřit půl bilionu korun. Státníci tedy nemají na co čekat.

Vítězství ČSSD v Senátu přinese destrukci vládního programu

Už v neděli premiér Petr Nečas (ODS) mluvil v Otázkách Václava Moravce na ČT o případném vítězství sociálních demokratů i v druhém kole senátních voleb jako o destrukci vládního programu horní parlamentní komorou. Vyjádřil obavy ze zdržování reformních kroků. Podle zástupců parlamentní opozice vládní koalice o dialog nestojí, změnou poměrů v Senátu dosáhnou alespoň toho, že se o plánovaných nepopulárních reformách bude mluvit. I kdyby totiž sociální demokraté získali v Senátu většinu, zcela zablokovat vládní návrhy nebudou schopni.

„Reálně hrozí, že (sociální demokraté) nebudou použitelní pro nějaký politický dialog. Není pravda, že je válcujeme,“ řekl Nečas. Není podle něj možné, aby ČSSD určovala, co je spravedlivé a co je nespravedlivé. „To, co děláme my, dělají vlády po celé Evropě […]. Nepopulární kroky dělají levicové i pravicové vlády prostě proto, že jsou nezbytné,“ hájil koaliční návrhy zahrnující například plošné snížení platů ve veřejném sektoru.

Vydáno pod