Těžařští giganti vzdali snahu o alianci za dva biliony korun

Melbourne/Londýn – Těžební giganti, společnosti BHP Billiton a Rio Tinto, se vzdaly. Aliance nebude. Firmy totiž podlehly tlaku regulačních úřadů a výrobců oceli. Ti měli strach, že by vytvořením společného podniku v hodnotě asi dvou bilionů korun (za 116 miliard dolarů), měly obě firmy až příliš velký vliv na určování cen železné rudy a dalších kovů. Obě společnosti jsou totiž největší podniky ve svém oboru.

Vyjádření obou firem

generální ředitel BHP Billiton Marius Kloppers: „Už je jasné, že tato aliance pravděpodobně nezíská potřebná povolení k tomu, abychom mohli uzavřít dohodu. Výsledek je teď takový - obě strany neochotně souhlasily, že odstoupí od smlouvy.“

generální ředitel Rio Tinto Tom Albanese: „Obě společnosti spolu běhěm posledních 16 měsíců v pozitivním duchu tvrdě pracovaly. Jsem zklamán tím, že regulátoři byli nakonec proti a nesouhlasili s námi.“

Poprvé firmy o vytvoření aliance hovořily před rokem v létě. Od začátku však jednání narážela na problémy. Záměr se totiž nezamlouval ani části největších investorů. Kolaps jednání však není pro BHP Billiton prvním neúspěchem. Firma se už před třemi lety snažila získat vliv na část lukrativních aktiv svého konkurenta. Teď se ale může plně věnovat snaze o převzetí největšího světového výrobce hnojiv, kanadské společnosti PotashCorp. Za tu společnost nabízí 39 miliard dolarů (asi 677 miliard korun). Podnik ale návrh od začátku odmítal. Začátkem srpna proto BHP svůj návrh změnila na nepřátelský.

Padla fúze gigantických těžařů (zdroj: ČT24)

Rio Tinto je druhým největším producentem železné rudy na světě, BHP Billiton je třetí. Oba podniky ale těží i další kovy, a to jak základní, tak drahé. Kromě toho produkují také například uran. Největším producentem železné rudy na světě je brazilská společnost Vale.

Vydáno pod