S akciemi Fortuny se v Praze začne obchodovat 22. října

Praha - Kotační výbor Burzy cenných papírů Praha rozhodl o přijetí emise akcií sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group na hlavní trh. Poprvé se obchodování s akciemi Fortuny rozběhne v pátek 22. října. Nabídka představuje první primární úpis (IPO) sázkové společnosti na burzách v regionu střední a východní Evropy.

Výbor pro burzovní obchody schválil parametry emise pro zařazení do systému SPAD. Standardní množství (lot) stanovil na 4 000 kusů a maximální povolené rozpětí kotace (spread) na tři koruny. Jména společností, které budou vykonávat činnost tvůrce trhu ve SPAD, burza zveřejní před zahájením obchodování. Od 22. října bude možno uzavírat obchody v rámci obchodního segmentu SPAD i v rámci automatických obchodů.

Fortuna Entertainment Group stanovila maximální cenu akcií, které nově vydává, pro drobné investory na 4,50 eura (110,2 Kč) za kus. Akcie, které firma nabídne, reprezentují až 35 procent všech vydaných akcií a celková maximální hodnota nabídky je 81,9 milionu eur (cca dvě miliardy korun).

Nabídku tvoří až 15,83 milionu akcií Fortuny každá o jmenovité hodnotě 0,01 eura. Z toho až dva miliony kusů představují nově vydávané akcie a dalších až 13,83 milionu kusů prodá společnost Penta Investments, která je jediným akcionářem Fortuny. Celkový počet nabízených akcií se může ještě zvýšit až o 2,37 milionu kusů v souvislosti s opcí na nadlimitní úpis.

Upisovací období pro drobné investory v České republice, v Polsku a na Slovensku potrvá do 21. října, investoři mohou uhradit cenu akcií v eurech nebo českých korunách. Předpokládá se, že konečná nabídková cena bude zveřejněna 22. října.

První pokrizová emise

Emise akcií Fortuny znamená pro pražskou burzu první primární úpis akcií po více než dvou letech. Zatím poslední primární úpis se na pražském trhu uskutečnil v roce 2008, kdy na burzu vstoupila těžební společnost NWR.

Fortuna je dvojkou českého kurzového sázení, patří jí zhruba třetina trhu. V České republice loni utržila za sázky 4,4 miliardy korun, což byl meziroční růst o 15 procent. Celkem skupina, která působí i v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, přijala v roce 2009 sázky za 338 milionů eur (8,62 miliardy Kč) a čistý zisk činil 16,9 milionu eur (431 milionů Kč).