Odboráři a vláda se sejdou u tripartitního stolu

Praha – Rada hospodářské a sociální dohody, takzvaná tripartita, bude jednat o osudu fotovoltaických elektráren, budoucnosti českého zemědělství nebo o krátkodobých protikrizových opatření vlády, která mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize. Odboráři a zástupci firem by vedle toho rádi mluvili se zástupci vlády o dopadech zastavení investorské přípravy staveb na stavebnictví, dopravní infrastrukturu a další obory národního hospodářství.

Na 13 bodech protikrizových opatření, která mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize, se zástupci tripartity dohodli 22. dubna ještě s vládou Jana Fischera. Vycházeli ze starších dohod, jejichž rozsah zúžili. Mezi body je také například dostavba Jaderné elektrárny Temelín, výstavba jezů na Labi, zpracování analýzy takzvaného kurzarbeitu, tedy finanční podpory státu na udržení pracovních míst nebo posouzení efektivity a účelnosti výdajových programů státního rozpočtu.

„My se domníváme, že tam je velká zásoba finančních prostředků, která nám chybí v některých jiných oblastech, takže tady předpokládám, že se toho ujme ministerstvo financí a další resorty,“ prohlásil tehdy po jednání předseda odborů Jaroslav Zavadil. Tématem dvouhodinového jednání bude rovněž plánované sjednocení úřadů práce do jediné centrální instituce, k čemuž se odboráři staví kriticky.

Tripartita bude jednat o fotovoltaice (zdroj: ČT24)

Mluvit se bude i o nemocenské. Tato dávka v případě nemoci v minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období. Vláda ale nyní navrhuje, aby toto snížení platilo trvale.