Žukov: Rusko čeká vítězství v tendru o Temelín

Moskva - V tendru o dostavbu jaderné elektrárny Temelín očekává Rusko vítězství česko-ruského konsorcia Škoda JS-Atomstrojexport. Po dnešním jednání česko-ruské mezivládní komise v Moskvě se takto vyjádřil místopředseda ruské vlády Alexandr Žukov. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily i americký Westinghouse a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

ČEZ ale zvažuje posunutí dostavby Temelína. Premiér Petr Nečas dnes po jednání Bezpečnostní rady státu potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín by měl být vybrán až v roce 2013. Provozovatel Temelína, společnost ČEZ, původně plánoval uzavřít smlouvu s vítězem tendru už začátkem roku 2012.

Vicepremiér Alexandr Žukov

„Doufáme, že se tendr uskuteční, zúčastní se ho toto konsorcium a zvítězí.“

Žukov připomněl, že Atomstrojexport a Škoda JS předložily nabídku, podle níž většinu zařízení dodají české podniky. „Počítáme, že je to velmi výhodná nabídka, a doufáme, že toto konsorcium vyhraje tendr na další bloky.“

„Ujistili jsme ruskou stranu, že rozhodovat bude kvalita, bezpečnost a cena. Nic jiného,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který při moskevských jednáních vedl českou delegaci. Rusové podle něj přijali informaci o případném posunutí termínu soutěže s porozuměním.

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky je cesta k vítězi stále otevřená: „Úplně stejně se samozřejmě vyjadřují i francouzští a američtí představitelé. To je úplně v pořádku, že všichni tři chtějí vyhrát, a nás samozřejmě těší, že jsme v centru zájmu těchto tří zemí.“ Celý proces ale podle Bartušky může také skončit tím, že ani jeden z uchazečů nebude vybrán.

Výpadky v dodávkách ropy nebo plynu nehrozí

Výpadky v dodávkách ruské ropy nebo plynu jako v minulých letech podle ruského vicepremiéra nehrozí: „Plyn a ropu budeme dodávat do Česka bezproblémově, v souladu se všemi dohodami. Žádné otevřené otázky neexistují. Všechny problémy s dodávkami ropy, které se vyskytly před dvěma lety, jsou vyřešeny. Dnes se žádné hrozby vyskytnout nemohou.“ Vicepremiér je také přesvědčen o tom, že se neprojeví potíže ani při tranzitu přes Ukrajinu a Bělorusko.

Část turbíny
Zdroj: ČT24/skoda.cz
Vydáno pod